logo
wvhj2023
© Hansenn | Dreamstime.com
© Hansenn | Dreamstime.com
24 september 2024

Klimaatdoelen door dalende verkoop zonnepanelen in gevaar? ‘Eerste kuil in de weg geen reden voor paniek’

De CO2-neutrale stroomvoorziening moet in Nederland aan het einde van dit decennium voor een belangrijk deel in de steigers staan.Voor 2030 vermeldt het NPE 59,3 gigawatt omvormervermogen voor zonnepanelen als doel.

Is dat haalbaar gezien de huidige marktomstandigheden en wat heeft de zonne-energiesector nodig om de kar van de energietransitie te blijven trekken?

Grenzen
Wie spreekt over de teloorgang van de Nederlandse zonne-energiesector is bij Robin Quax, programmamanager Hernieuwbare Elektriciteit bij TKI Urban Energy, aan het verkeerde adres. Hij wijst daarbij allereerst op het verleden, de onstuimige groei van zonne-energie gedurende het afgelopen decennium. Die verliep sneller dan gedacht, wat in plannen en doelen werd vastgelegd, tot verbazing van velen.

‘Dat is een hele prestatie’, benadrukt Quax. ‘Zonne-energie heeft haar plaats in de energietransitie verdiend. Er is dan ook sprake van enige ironie. Het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) is het eerste door het Rijk uitgedragen document waarin de energietransitie in cijfers en statistieken in kaart wordt gebracht, onder andere wat betreft de omvang van wind en zon. Dit gebeurt op hetzelfde moment dat de zonne-energiesector tegen grenzen aanloopt, en het dus minder waarschijnlijk wordt dat de verwachtingen worden waargemaakt. Desalniettemin denk ik dat het nog niet te laat is om de doelen te halen.’

Belemmeringen
Het NPE staat bol van richtwaarden voor zichtjaren in de periode 2030-2050, onder meer voor zonne-energie. Kijkt men naar die voor eind dit decennium, dan is het doel nog eens 5 tot 7 gigawattpiek aan zonnepanelen extra installeren in de residentiële markt, meer dan 1 gigawattpiek groei per jaar. Quax ziet hiervoor geen harde belemmeringen. De uitrol van zonnepanelen onder consumenten mag dan terugvallen op dit moment, dit tempo zat er vorig jaar al ruimschoots in. Ten aanzien van zonnedaken van andere gebouwen is hij minder positief. Ook in dit segment moet er volgens het NPE 7 gigawattpiek bij, maar netcongestie vormt een ernstige barrière.

Beleidsmatige rem
Voor zon op land en zee stelt het NPE een doel van 12 gigawattpiek in 2030 – 3 gigawattpiek op zee en 8 of 9 gigawattpiek op land extra te installeren zonnepanelen. Offshore-solar moet nog tot ontwikkeling komen, is feitelijk nog niet bestaand, afgezien van enkele kleine pilots. Het is nog maar de vraag hoe snel deze toepassing volwassen wordt. Zonneparken zijn niet populair in Nederland, en er is sinds vorig jaar ook een beleidsmatige rem op de realisatie. Tegelijkertijd zit er nog best wel wat aan concrete projecten in de pijplijn, zo geeft Quax aan. Per 1 juli jongstleden bevat de pijplijn volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zo’n 8 gigawattpiek.

Schepje bij
Nold Jaeger, hoofd Beleid en Public Affairs bij branchevereniging Holland Solar, kan zich vinden in de analyse van Quax; de opgave is uitdagend, maar het kan. Wat moet daarvoor gebeuren? Jaeger geef allereerst aan dat er een schepje bij moet wat betreft beleid, stimulering en framing. ‘Er is objectief gezien weinig wat consumenten belemmert in de keuze voor zonnepanelen. Het is vrijwel altijd een goede investering. Het negatieve sentiment van dit moment zit in de hoofden van mensen; is een gevoelsmatige zaak, veroorzaakt door wisselend beleid en desinformatie. De positieve flow van even geleden is daarmee compleet ondermijnd. Die terugbrengen vereist het vertellen van het juiste verhaal, door alle betrokkenen, hoewel je daar fundamentele marktkwesties zoals netcongestie natuurlijk niet mee oplost.’

Combinaties
Hoe wordt er bij Holland Solar gekeken naar het Nederlandse netcongestieprobleem? ‘Er wordt heel hard geroepen dat het stroomnet vol is. In onze beleving is dat niet waar, uitgezonderd specifieke momenten’, aldus Jaeger. Er moet volgens hem dan ook op een andere manier naar het stroomnet worden gekeken, en de overheid moet de markt faciliteren om aan de slag te gaan met oplossingen, onder meer door het meedoen aan congestiemanagement tot de standaard te verheffen. Daarnaast is het volgens hem belangrijk dat er ook in ruimtelijk opzicht ander beleid wordt gemaakt. ‘Gemeenten die alleen kijken naar hoe je een zonnepark zo ver mogelijk uit de stads- dan wel dorpskern kunt plaatsen, helpen de zaak ook niet’, aldus Jaeger. ‘Kijk bijvoorbeeld naar waar grote verbruikers of windmolens staan en maak combinaties die geen extra druk op het elektriciteitsnet veroorzaken.’

Lees het volledige artikel hieronder in de september 2024-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten