Zo tuigden de deelnemende kennisinstituten, verenigd in het nationale SolarLab-consortium, een ongekend fundamenteel onderzoeksprogramma op. Dit bestaat uit 7 onderzoeksprogramma’s waaraan ruim 40 PhD-studenten zullen bijdragen, specifiek gericht op het waarmaken van grootschalige productie van de zonnecellen en pv-modules van de toekomst door Nederlandse bedrijven.
Basis leggen
Met het Nationaal Groeifonds investeert Nederland tussen 2021 en 2025 20 miljard euro in projecten die van belang zijn voor structurele, duurzame, economische groei. In dit kader diende een samenwerkingsverband van kennisinstituten, investeerders en fabrikanten van zonnecellen en pv-modules in januari 2023 een voorstel in voor een nationaal pv-programma – SolarNL. Dat werd enkele maanden later toegekend. Albert Polman, hoofd van het pv-programma bij NWO-instituut AMOLF, destijds in Solar Magazine: ‘Dit is het meest complete plan voor de Nederlandse zonne-energie-community dat ooit is geschreven. Het legt de basis voor een nieuwe zonne-energie-industrie die fors kan bijdragen aan de ontwikkeling van de sector, energietransitie en Nederlandse economie.’ Hoe staat het ruim 1 jaar later met SolarNL?
Tandems
Het SolarNL-programma volgt de ambities van een aantal bedrijven. MCPV wil in Nederland een heterojunctie (hjt-)zonnecelfabriek van 3 gigawattpiek bouwen, gevolgd door verdere opschaling in Europa. Het Arnhemse HyET Solar produceert flexibele zonne-energiemodules op basis van silicium in een roll-to-roll-proces. Het wil die technologie verder ontwikkelen voor perovskietfolies. Solarge maakt duurzame, kunststof, lichtgewicht zonnepanelen in Weert op basis van perc-zonnecellen en Energyra ontwikkelt lichtgewicht flexibele zonnepanelen. Op den duur kunnen deze bedrijven het rendement van deze producten verhogen, bijvoorbeeld middels de heterojunctietechnologie van MCPV of een extra laag perovskietzonnecellen. Ook wil SolarNL de fabricage van circulaire zon-pv-geïntegreerde bouwelementen en speciale elektronica ontwikkelen. Daar zijn Lightyear Layer, IM Efficiency en Taylor bij betrokken, evenals TNO dat voor alle onderdelen van het programma technologie ontwikkelt.
Tijdlijn met milestones
‘Ons programma draait daarmee om de ontwikkeling en industrialisatie van kansrijke, innovatieve, concurrerende pv-technologieën’, aldus Bruno Ehrler, leider van de Hybrid Solar Cells groep bij AMOLF. ‘Alle betrokken bedrijven hebben het afgelopen jaar bergen werk verzet. Voor de definitieve beschikking van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn uitgewerkte businessplannen nodig, inclusief een onderbouwing van de investeringen en een tijdlijn met milestones onder andere. De eerste programma’s zijn goedgekeurd en andere worden op dit moment beoordeeld. Ons projectbureau is inmiddels grotendeels opgezet, we zijn nog op zoek naar een programmadirecteur.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.