Het EMS biedt volgens het bedrijf bovendien oplossingen voor de netcongestieproblematiek van bedrijven.
Flexcontracten
De New Energy Manager wordt op maat geconfigureerd voor elke specifieke uitdaging in de markt. Het systeem is merkonafhankelijk en compatible met diverse zonnepaneelinstallaties, batterijen, laadpalen voor elektrische voertuigen en warmtepompen. Bovendien kan het EMS voorzien worden van tal van functies zoals flexcontracten van netbeheerders, sturing op day-aheadprijzen en besparing op onbalanskosten.
De eindgebruiker heeft met het EMS continu inzicht in zijn energieopwek en -verbruik en de prestaties van verschillende systemen binnen het bedrijf. Data-analyse en rapportages helpen bedrijven bij het nemen van beslissingen over hun energiebeheer. Bij de ontwikkeling van het EMS is de expertise van onder meer SOFAR, Intercel, ABB, Alfen, DAIKIN, JA Solar, SolarEdge, Enphase en Huawei benut.
Contracten
De New Energy Manager beschikt standaard over powercontrol-uitgangen waarmee apparaten in- en uitgeschakeld kunnen worden om op bepaalde momenten minder of juist meer energie te gebruiken. Het EMS biedt functionaliteiten om problemen als onbalanskosten te reduceren, of verbruikers te sturen op day-aheadprijzen.
De curtailment-functie ziet erop toe dat er nooit meer vermogen aan het stroomnet wordt terug- geleverd dan het contractvermogen of de hoofdzekering toelaat. Contracten voor vaste en variabele capaciteitsbeperkingen van de netbeheerder worden doorgevoerd naar vrij te kiezen stuuralgoritmes, waarmee aan contractvoorwaarden wordt voldaan. Laadpaalsturing gebeurt op basis van beschikbaar vermogen of energie bij gebruik van een batterij of juist als gevolg van beperking door het contractvermogen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.