Ondanks de gigantische pijplijn verwacht TenneT niet dat er in de nabije toekomst 70 gigawatt aan batterijen op het stroomnet zal worden aangesloten. Allereerst hebben veel partijen meerdere aansluitingen aangevraagd, maar zullen ze slechts op 1 of enkele locaties batterijparken willen realiseren. Daarnaast is, zo benadrukt de netbeheerder, de markt voor ondersteunende diensten van batterijen veel kleiner dan 70 gigawatt. ‘Bovendien zal de volatiliteit op de groothandelsmarkten afnemen of zelfs instorten naarmate de hoeveelheid batterij-energieopslagsystemen toeneemt. Een te groot aantal batterijen betekent dat er niet voldoende inkomsten zullen zijn voor batterijparken om economisch levensvatbaar te zijn.’
Verschillende stadia
De 243 offertes die TenneT uit heeft staan, verkeren in de volgende 5 stadia: informatiepakket aangevraagd (stadium 1), basisofferte aangevraagd (stadium 2), basisofferte getekend (stadium 3), realisatieofferte getekend (stadium 4) en aansluiting in bedrijf (stadium 5). Opvallend is dat nog enkele van de batterijparken in stadium 5 verkeren.
Verder is voor 35 procent van de projecten een basisofferte getekend, maar bij slechts bij 4 procent van de projecten de realisatieofferte.
Met de batterijparken waarvoor een realisatieofferte is getekend – en deze energieopslagsystemen lijken er dus definitief te komen – is zo’n 3 gigawatt vermogen gemoeid.
Nieuw beleid
TenneT benadrukt dat batterijparken vanuit zijn perspectief zeer gewenst zijn voor systeem- en transmissiediensten, omdat ze een alternatieve bron van ondersteunende diensten kunnen zijn bovenop of in plaats van conventionele elektriciteitscentrales. Daarmee vergemakkelijken batterijen de overgang naar een CO2-neutraal elektriciteitssysteem.
De netbeheerder werkt aan een nieuw beleid waarmee vastgelegd wordt waar wel en waar geen batterijen op zijn hoogspanningsnet kunnen worden aangesloten. Zo wil TenneT geen batterijen onder leidingen of over kabels en moeten ze minimaal 50 meter van de stationsgrenzen van TenneT staan. Ook mogen batterijen niet in de richting geplaatst worden waar TenneT in de toekomst – mogelijk – onderstations wil uitbreiden.
Specifiek voor grootschalige batterijen en batterijen bij zonneparken schatte TenneT de behoefte aan batterijvermogen eerder dit jaar op 5,2 tot 12,7 gigawatt in 2030 en 8 tot 19,5 gigawatt in 2035. In 2030 verwacht de netbeheerder ‘slechts’ 4,9 gigawatt aan operationele batterijen.