Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties houdt momenteel een internetconsultatie voor de wijziging van de Subsidieregeling verduurzaming verenigingen van eigenaars (SVVE).
SVVE, ISDE en SVOH
Met de voorgenomen wijzigingen wil het ministerie de SVVE verbeteren en toegankelijker maken. Om te voorkomen dat de subsidie voor lucht-waterwarmtepompen met een thermisch vermogen van 1 tot en met 70 kilowatt meer bedraagt dan 30 procent van de gemiddelde investeringskosten zijn de subsidiebedragen aangepast. Voor deze categorie is het startbedrag verlaagd van 2.100 naar 1.250 euro.
Verder is het bedrag per kilowatt verhoogd van 150 naar 225 euro en de bonus voor warmtepompen met energielabel A+++ is verlaagd van 225 naar 200. Deze wijziging wordt ook in de subsidieregelingen Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) doorgevoerd.
Triple glas
Vanwege de gestegen investeringskosten worden de subsidiebedragen voor triple glas verhoogd van 131 naar 222 euro per vierkante meter en voor HR++-glas verhoogd van 46 naar 50 euro per vierkante meter.
Daarnaast worden de subsidiebedragen voor spouwmuur-, gevel- en dakisolatie verhoogd met 2,50 euro per vierkante meter. Deze wijziging wordt eveneens in de subsidieregelingen ISDE en SVOH doorgevoerd om te compenseren voor de benodigde kosten die gemaakt moeten worden voor natuurvriendelijk isoleren en voor de uniformiteit met de SVVE.
Vleermuizen
Verder wil het ministerie in 2025 de subsidiebedragen voor spouwmuur-, gevel- en dakisolatie verhogen met 2,50 euro per vierkante meter ter compensatie voor natuurvriendelijk isoleren. Dit is sinds kort noodzakelijk om onder andere vleermuizen te beschermen. De kosten voor natuurvriendelijk isoleren zijn volgens Eigen Huis niet direct te koppelen aan de oppervlakte. Om ervoor te zorgen dat met name huiseigenaren met een kleine portemonnee blijven isoleren, vindt de vereniging dat de maatregelen voor natuurvriendelijk isoleren volledig vergoed moeten worden.
Dat het subsidiebedrag van sommige warmtepompen in 2025 verandert, is volgens Eigen Huis nadelig voor huiseigenaren die in 2024 een van deze warmtepompen laten installeren en in 2025 subsidie aanvragen. Zij zijn bij het moment van investeren uitgegaan van een hoger subsidiebedrag dan dat zij uiteindelijk ontvangen. Daarom vindt Vereniging Eigen Huis dat er voor deze huiseigenaren een overgangsregeling moet komen.