Bij het reorganiseren van de activiteiten zal Northvolt zich in eerste instantie richten op grootschalige batterijcelproductie, terwijl de productiekosten moeten worden verlaagd. Als onderdeel van de strategische herziening van de activiteiten wordt de eerste fase van de Northvolt Ett gigafabriek opgestart en de R&D-faciliteit Northvolt Labs in Västerås verder uitgebouwd. De Zweedse fabrikant stelt dat deze 2 acties een belangrijke vereiste zijn om ‘zijn positie als toonaangevende batterijcellenproducent in de westerse wereld te behouden’.
Moeilijke maatregelen
‘Nu de strategische herziening in volle gang is, moeten we een aantal moeilijke maatregelen nemen om de fundamenten van Northvolt’s activiteiten veilig te stellen, onze financiële stabiliteit te verbeteren en onze operationele prestaties te versterken’, stelt Peter Carlsson, algemeen directeur en medeoprichter van Northvolt. ‘Hoewel de omstandigheden op dit moment uitdagend zijn, staat het buiten kijf dat de wereldwijde overgang naar elektrificatie – en de langetermijnvooruitzichten voor batterijcelfabrikanten zoals Northvolt – sterk zijn.’
Het succes van Northvolt is volgens de topman deels afhankelijk van de algehele marktgroei van elektrische voertuigen. Om de kosten te drukken, wordt onder meer het Northvolt Fem-programma in het Zweedse Borlänge beëindigd. De locatie werd pas 2 jaar geleden door het bedrijf aangekocht en was bedoeld als een nieuwe productiefaciliteit voor kathodeactief materiaal. Bovendien wordt de Amerikaanse dochteronderneming Cuberg in Californië geïntegreerd in Northvolt Labs dat in Zweden gevestigd is.
Minder personeel
Door de aankondigde maatregelen heeft Northvolt minder personeel nodig. Er zijn daarbij nog geen definitieve beslissingen genomen over de precieze aard van een eventuele inkrimping. Northvolt stelt constructieve gesprekken te voeren met de vakbonden en alles in het werk te stellen om het aantal ontslagen tot een minimum te beperken.
‘Hoe moeilijk dit ook zal zijn, door ons te concentreren op onze kernactiviteiten kunnen we op lange termijn een sterke basis leggen voor groei die bijdraagt aan de westerse ambities om een batterij-industrie van eigen bodem op te bouwen’, besluit Carlsson.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.