De energiecoöperatie kijkt daarbij niet alleen naar het financiële rendement, maar ook naar rendement ‘in de sfeer van duurzaamheid en beperking van netcongestie’.
Werkgroep
Een oproep in de nieuwsbrief van Duurzaam Haren over een experiment met een thuisbatterij leverde 20 reacties op en vanuit daar is een werkgroep gevormd met 13 deelnemers. De werkgroep is 3 keer bijeengekomen en heeft bij 3 adressen bestaande thuisbatterijen bestudeerd. In de bijeenkomsten zijn vragen geformuleerd die van belang zijn bij het gebruik van een thuisbatterij. De vragen zijn vervolgens op basis van verkregen informatie beantwoord.
Duurzaam Haren heeft 11.000 euro gereserveerd voor experimenten met een thuisbatterij en ondertussen is 6.000 euro gebruikt om 6 verschillende experimenten op te starten.
Inkoop
De belangrijkste vraag bij die experimenten is welke verdienmodellen er zijn met een thuisbatterij. De eerste is volgens de energiecoöperatie gebruikmaken van dynamische stroomtarieven, de tweede handel op de onbalansmarkt en de derde is het verlagen van de aansluitcapaciteit op het stroomnet om zo het vastrecht te verlagen. Het laatste verdienmodel is het optimaal gebruiken van met zonnepanelen zelf opgewekte stroom, zodat er minder stroom hoeft ingekocht te worden. De energiecoöperatie concludeert dat alle 4 de methoden te combineren zijn, maar dat daar nog geen kant-en-klare oplossingen voor op de markt zijn. Met de kennis van nu lijkt het er volgens Duurzaam Haren op dat er verschillende verdienmodellen zijn die een investering in een thuisbatterij interessant maken, maar dat door onzekerheden op het gebied van regelgeving en marktontwikkelingen er nog geen eenduidige conclusie getrokken kan worden.
Duurzaam Haren gaat de kennis die ze tijdens de proef verzamelt, gebruiken om de leden en de inwoners in het verzorgingsgebied te adviseren over de aanschaf van een thuisbatterij. Mogelijk wil de energiecoöperatie later een rol spelen bij de inkoop, de financiering, het beheer en het onderhoud van thuisbatterijen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.