Met zo’n regeling, die bijvoorbeeld al in Duitsland van kracht is, moet het gemakkelijker worden om mensen met een technische vooropleiding toe te laten tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens de brancheorganisaties is een vakkrachtenregeling dringend nodig om te voorzien in de groeiende behoefte aan technisch personeel en de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energietransitie en woningmarkt aan te pakken.
Behoud kennismigrantenregeling
Daarnaast benadrukken de technische sectoren het cruciale belang van het behoud van de bestaande kennismigrantenregeling. Ze verwijzen daarbij naar onderzoek van SEO Economisch Onderzoek dat een tekort van 60.000 technici laat zien. Het tekort belemmert de bouw van nieuwe woningen en zet ook een rem op de energietransitie en de verduurzaming van de industrie.
Een internationale vakkrachtenregeling biedt een gecontroleerde en gerichte aanpak om technische vakmensen aan te trekken die niet onder de bestaande kennismigrantenregeling vallen. Bovendien maakt het volgens de brancheorganisaties grip op migratie mogelijk, terwijl tegelijkertijd de beperkte arbeidsmigratie wordt ingezet voor sectoren die vitaal zijn voor de Nederlandse samenleving en economie.
Maximaal 5 jaar
De vakkrachten worden hoofdzakelijk in hun thuisland opgeleid en komen vervolgens maximaal 5 jaar werken in Nederland. Na deze periode keren ze terug naar hun land van herkomst, waar ze met hun kennis en ervaring kunnen bijdragen aan de lokale economie. Ze krijgen daarbij een tijdelijke werkvergunning.
Werkgevers zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en huisvesting voor de arbeidsmigranten om zo malafide uitzendbureaus te bestrijden.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.