logo
© Martijn Beekman
© Martijn Beekman
3 september 2024

Minister: extra geld voor stroomnet heeft geen nut door schaarste

Zelfs als het mogelijk zou zijn om de netbeheerders extra geld te laten investeren in de verzwaring van het stroomnet, zou dit geen nut hebben vanwege de krappe arbeidsmarkt en schaarste aan materialen.

Dat heeft minister Hermans van Klimaat en Groene Groei laten weten na Kamervragen van Silvio Erkens (VVD) over het nieuws dat Alliander vertraging heeft opgelopen bij meerdere uitbreidings- en versterkingsprojecten voor het elektriciteitsnet.

Tegenvaller
Hermans bestempelt de vertraging die Alliander heeft opgelopen bij de verzwaring van het stroomnet als een tegenvaller. De netbeheerder waarschuwde deze zomer dat hij tegen zijn grenzen aanloopt bij de verzwaring van het stroomnet.

Bij het beantwoorden van de Kamervragen komt ze vooral met informatie op de proppen die al langer bekend is. Zo herhaalt ze de argumenten die Alliander zelf aanvoerde voor de vertraging: het uit te voeren werk is complexer dan gedacht, de arbeidsmarkt voor technisch personeel is krap en er is schaarste aan bepaalde materialen.

Verplichte update
Toch heeft de minister van Klimaat en Groene Groei één nieuwtje: netbeheerders worden verplicht om periodieke updates te geven over hun prestaties bij de verzwaring en uitbreiding van het stroomnet.

Netbeheerder Nederland presenteerde onlangs namens de netbeheerders al het rapport ‘Stand van de uitvoering’. Met deze halfjaarlijkse rapportage geven ze inzicht in de realisatie van maatschappelijke en fysieke resultaten, waaronder de realisatie van kilometers kabels en aantallen middenspanningsstations, maar bijvoorbeeld ook de ontwikkeling van de wachtrijen. ‘Deze inzichten bieden de netbeheerders momenteel vrijwillig’, duidt Hermans. ‘In de nieuwe Europese Electricity Market Design (EMD)-richtlijn wordt het geven van periodieke updates een verplichting. Ik heb een aanpassing van de Energiewet in voorbereiding om deze Europese verplichting in wetgeving te verankeren.’

Extra investeringen geen nut
Erkens wilde van minister Hermans weten of ze bereid om te verkennen of netbeheerders hun forse baten in netverzwaring kunnen steken en hoeveel extra investeringen dit mogelijk zou kunnen opleveren.

‘Extra investeringen in de netwerken, zo die al mogelijk zijn, zouden niet bijdragen aan het tempo waarin uitbreiding en verzwaring worden gerealiseerd, gezien de krappe arbeidsmarkt voor technisch personeel, de schaarste aan materialen en doorlooptijden van realisatie’, luidt de harde conclusie van Hermans. ‘Het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) richt zich daarom, in de actielijn Sneller Bouwen, op verkorting van doorlooptijden, versnellen van de bouw en bevordering van samenwerking tussen de betrokken partijen.’

Balanswijk
Naast de uitbreiding en verzwaring van de netten, zetten de netbeheerders in op het beter benutten van de bestaande netcapaciteit om netcongestie te verlichten. Enerzijds door de netten gecontroleerd zwaarder te belasten en anderzijds door flexibel energiegebruik te stimuleren.

Hermans heeft daarbij goede hoop dat de netbeheerders hier succes mee oogsten. ‘Het initiatief De Balanswijk van Liander is een goed voorbeeld. Hierin werken diverse partijen ontwerpprincipes uit voor nieuw te bouwen wijken waar energie wordt opgewekt, uitgewisseld en opgeslagen, en bewoners hun gedrag aanpassen om de energie in de wijk in balans te houden. Er is contact met verschillende gemeenten om het concept in de praktijk te brengen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten