Greener leverde vorig jaar al de groene energie gedurende het festival. Door nu een stap verder te gaan en de op- en afbouw met elektrische bouwmachines uit te voeren, functioneert het festival als proeftuin voor uitdagingen die spelen in de gehele bouwsector, waaronder netcongestie en stikstofproblematiek.
Battery swapping
Vorig jaar draaiden de podia en horeca van het festival voor het eerst grotendeels op groene energie, aan de hand van het concept battery swapping. Een vaste batterij werd gedurende de dag backstage opgeladen door een mobiele batterij van Greener, die pendelde tussen het festivalterrein en de haven, waar de batterij werd opgeladen via de netaansluiting.
Het elektrische bouwmaterieel – geleverd door onder andere Emission-0 – wordt nu tijdens het festival voorzien van duurzame energie via batterijen van Greener. Het swappen van batterijen gebeurt dit jaar via een elektrische vrachtwagen, wat de uitstoot op logistiek vlak vermindert. De Topsector Logistiek meet het gebruik van het elektrische bouwmaterieel en haalt daarmee informatie op voor de bouw. Het is informatie die in de toekomst vaker zal worden opgevraagd, onder andere voor het verkrijgen van vergunningen.
Zonnepanelen en waterstofaggregaat
Greener levert dit jaar niet alleen mobiele oplossingen om energie op te slaan, maar wekt voor het eerst ook energie op met behulp van zonnepanelen, die het productiekantoor van het festival in de haven van Harlingen voorzien van stroom. Daarnaast wordt op het festivalterrein gebruikgemaakt van een waterstofaggregaat van Watermeln en energie opgewekt met zonnepanelen van Volta.
‘Wat Into The Great Wide Open (ITGWO) zo mooi maakt, is dat ze continu bezig zijn om de volgende stap te zetten richting volledig emissievrij’, aldus Dieter Castelein, oprichter en algemeen directeur van Greener. ‘We zijn erg blij dat we ook dit jaar bijdragen aan het groenste festival van Nederland. Het festival is een proeftuin voor technologische ontwikkelingen die wij ook in de bouwsector kunnen implementeren en waarmee we de CO2-uitstoot in de bouwindustrie drastisch kunnen verminderen.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.