logo
© J. P. | Dreamstime.com
© J. P. | Dreamstime.com
28 augustus 2024

Eneco wil bonus voor batterijen bij juiste locatiekeuze, pleidooi tegen producententarief

Er moet een locatiebonus komen voor batterijen en elektrolysers die groene waterstof produceren als deze op de juiste plek gebouwd worden. Daarmee wordt het stroomnet efficiënter gebruikt en minder duur.

Dat is althans de overtuiging van Eneco. Een locatiebonus voor nettarieven is in de ogen van het energiebedrijf een efficiënte oplossing voor het verlagen van de voor bedrijven alsmaar stijgende nettarieven.

Koersverlegger
In het visiedocument ‘Koersverlegger’ concludeert Eneco dat door de hoge nettarieven voor bedrijven belangrijke investeringen in de energietransitie momenteel niet van de grond komen, zoals het ontwikkelen van batterijen, groene waterstofproductie en de elektrificatie van industriële processen.

Om het stilvallen van de energietransitie roept Eneco minister Hermans van Klimaat en Groene Groei en de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) op om zo snel mogelijk een locatiebonus in te voeren. De locatiebonus zorgt enerzijds dat batterijen en elektrolysers op de juiste plek gebouwd worden. Anderzijds wordt door de locatiebonus de ontwikkeling van nieuwe projecten direct gestimuleerd. Eneco wijst erop dat batterijen en groenewaterstofproductie in België en Duitsland grotendeels vrijgesteld worden van nettarieven, zodat er internationaal een ongelijk speelveld is gecreëerd en de Nederlandse industrie achterblijft.

Dicht bij bron
Volgens Eneco is het alsmaar verhogen van de nettarieven niet de enige – juiste – oplossing om de investeringen in het stroomnet te financieren. Als bijvoorbeeld elektrolysers en batterijen dicht bij de bron worden geplaatst, zoals een aanlandingspunt van stroom uit wind op zee, dan is er minder transport van stroom nodig. Zo wordt het elektriciteitsnet minder belast, waardoor de netkosten minder stijgen of zelfs lager worden.

Uiterlijk in 2025
Landelijk kunnen hier wat Eneco betreft locaties voor worden aangewezen op basis van het Programma Energie Hoofdstructuur en de netwerkanalyse met locatievoorkeuren voor batterijen die later dit najaar door de netbeheerders wordt uitgebracht. De locatievoordelen zouden ook ingepast moeten worden bij regionale netten, door een locatiebonus toe te kennen aan projecten die zich richten op lokale netproblematieken.

Hoewel de ACM heeft aangekondigd in de ‘uitgangspunten voor de tariefstructuur elektriciteit’ om deze locatiebonussen in samenwerking met de netbeheerders en marktpartijen te gaan onderzoeken, ontbreekt er een concrete tijdlijn voor de besluitvorming. Eerder werd verwacht dat in 2026 of 2027 zou kunnen worden besloten. Dat is volgens Eneco te laat, gezien het benodigde tempo van de energietransitie. Eneco stelt daarom voor dat een besluit over locatiebonussen uiterlijk in 2025 wordt genomen.

Nog 2 oplossingen
Daarnaast draagt Eneco nog 2 oplossingen aan voor het verlagen van de nettarieven. Ten eerste het nemen van gerichte, aanvullende maatregelen via subsidieregelingen voor groene waterstof, batterijen en elektrificatie, zodat investeringen in deze projecten meer gestimuleerd worden. Door bijvoorbeeld een nieuwe categorie toe te voegen aan de subsdieregeling SDE++, kunnen bestaande elektrische boilers subsidie krijgen voor hun operationele kosten, die door de nettarieven aanzienlijk hoger zijn geworden.

Ten tweede moet de overheid het inzetten van andere middelen dan de inkomsten van de netbeheerders via de nettarieven overwegen, zoals het inzetten van een deel van de Nederlandse veilingopbrengsten van de Europese emissiehandel en het gebruik van Europese fondsen. Hiermee kunnen nettarieven voor alle stroomafnemers structureel worden verlaagd en wordt een meer gelijk speelveld met buurlanden gecreëerd.

‘Producententarief slecht idee’

Eneco is een fel tegenstander van de implementatie van een producententarief. De invoering van een invoedingstarief – waarbij producenten van stroom betalen voor het transport – wordt momenteel onderzocht door toezichthouder ACM.

Een interne analyse heeft volgens het energiebedrijf laten zien dat de introductie van een producententarief negatieve gevolgen heeft. Het leidt tot een hogere energierekening voor eindafnemers en tot hogere kosten voor producenten. Hierdoor is er minder ruimte om te investeren in duurzame-energiebronnen en kan de businesscase voor wind- en zonne-energieprojecten verslechteren.

‘Het kan ook leiden tot een lagere productie van energie in Nederland, wat onze afhankelijkheid van omringende landen vergroot’, aldus Eneco. ‘Daarmee heeft het een negatief effect op de Nederlandse leveringszekerheid. Het producententarief helpt de energietransitie dan ook niet verder.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten