logo
wvhj2023
© Peter Jostiak | Dreamstime.com
© Peter Jostiak | Dreamstime.com
23 augustus 2024

Enter Next Level en RenewabLAW richten Energiegemeenschappen Alliantie op

Adviesbureaus Enter Next Level van Daan Arkesteijn en RenewabLAW van Jan Albert Timmerman bundelen hun krachten in een nieuw samenwerkingsverband: de Energiegemeenschappen Alliantie (ENGEA).

De oprichters van beide bedrijven hebben op beleidsmatig en juridisch terrein veel kennis en ervaring opgedaan met lokale (burger)initiatieven in hernieuwbare energie. Zo werkten ze onder meer mee aan de succesvolle coöperatieve energieprojecten Bossche Windmolen West in ’s-Hertogenbosch en zonnepark Zonnestation Montfort die de kracht van lokaal eigendom bewijzen.

Lokaal eigendom
Het team van Arkesteijn en Timmerman adviseert gemeenten, provincies en bedrijven in de ontwikkeling van nieuwe projecten, gebaseerd op de principes van lokaal eigendom. De 2 bedrijven bundelen nu hun juridische en beleidsmatige expertise in het samenwerkingsverband ENGEA.

Het eigendom van en de zeggenschap over projecten voor opwek van hernieuwbare energie met windmolens en zonnepanelen is veelal in handen van investeerders, ontwikkelaars en energiebedrijven. In het Klimaatakkoord wordt in Nederland echter gestreefd naar 50 procent lokaal eigendom om via mede-eigenaarschap van burgers het draagvlak te vergroten.

Geen zeggenschap
Dit lokaal eigendom wordt volgens ENGEA echter vaak vertaald in het aanbieden van financiële deelneming, een omgevingsfonds of een omwonendenregeling. Er is voor de omgeving dan geen sprake van zeggenschap over het project, zo benadrukt de alliantie.

Slechts in een klein aantal gevallen wordt mede-eigenaarschap verkregen, waarbij bewoners en bedrijven in de omgeving daadwerkelijk zeggenschap hebben in een duurzaam energieproject. Dit gebeurt onder meer in de gemeente Heusden, waar Daan Arkesteijn en Jan Albert Timmerman ambities voor lokaal eigendom en een lokale energiegemeenschap helpen realiseren.

Schaalvergroting
Tegelijkertijd zal er in de energietransitie schaalvergroting en versnelling moeten plaatsvinden om steden, dorpen en wijken zo snel mogelijk klimaatneutraal te krijgen. Dit lukt volgens Arkesteijn en Timmerman alleen als dit proces breed gedragen wordt.

‘Energiegemeenschappen zijn de beste manier om een brede energietransitie vorm te geven. Lokaal eigendom komt écht tot ontwikkeling in een energiegemeenschap: een samenwerkingsverband van inwoners, bedrijven én de lokale overheid. In deze drie-eenheid ontwikkelen zij nieuwe projecten voor warmte en hernieuwbare energie; samen financieren zij deze projecten; samen benutten zij opbrengsten en schone energie. Bovendien wordt in een energiegemeenschap rekening gehouden met de belasting van het elektriciteits- en warmtenetwerk: er wordt lokaal geschakeld op basis van behoefte.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten