Met de gratis coaching wil Noord-Holland ondernemers de hulp bieden die zij nodig hebben bij het opzetten van een consortium om de nationale Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM)-subsidie aan te vragen. Daarbij zullen de ontwikkelmakelaars de ondernemers ook helpen bij het indienen van een succesvolle subsidieaanvraag. Via H2hub Noord-Holland kunnen ondernemers contact opnemen met de ontwikkelmakelaars.
Clean energy hubs
Het beschikbaar stellen van de makelaars kadert in de ambitie van de provincie Noord-Holland om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat wil ze onder meer bereiken door clean energy hubs te creëren voor mobiliteit.
De SWIM-subsidie is voor bedrijven die in een samenwerkingsverband investeren in waterstof. Het samenwerkingsverband moet in ieder geval bestaan uit 1 exploitant van een waterstoftankstation en minstens 1 bedrijf dat actief is als vervoerder.
22 miljoen euro
Ondernemers krijgen maximaal 6 miljoen euro. Bij investeringen in een waterstoftankstation voor zwaar wegvervoer komt maximaal 40 procent van de kosten in aanmerking voor subsidie. Het maximum is hierbij 2 miljoen euro per aanvraag.
Schaffen ondernemers 1 of meerdere waterstofvoertuigen aan of kiest men voor retrofitting, dan komt 80 procent van de kosten in aanmerking voor subsidie. Het maximum is hierbij 4 miljoen euro per aanvraag. Bij nieuwe voertuigen krijgen ondernemers subsidie over het verschil tussen aanschaf van een fossiel voertuig en een waterstofvoertuig. Bij retrofit wordt subsidie toegekend voor de ombouwkosten.
De SWIM-subsidie is half juli geopend en sluit op 6 september. Het totale budget is 22 miljoen euro.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.