logo
wvhj2023
© Chenjingpo2004 | Dreamstime.com
© Chenjingpo2004 | Dreamstime.com
21 augustus 2024

China verplettert eigen doelstelling voor groene waterstof

China ligt op koers om zijn eigen nationale doelstelling voor waterstof te verpletteren en verstevigt daarmee zijn voorsprong op de wereldwijde elektrolysermarkt. Dat meldt marktonderzoeksbureau Rystad Energy.

China heeft waterstof aangemerkt als een sleuteltechnologie in de energietransitie. De analisten van Rystad Energy verwachten dat het Aziatische land tegen het einde van het kalenderjaar over ongeveer 2,5 gigawatt aan waterstofelektrolysecapaciteit zal beschikken.

220.000 ton
Dat is naar verwachting genoeg om 220.000 ton groene waterstof per jaar te produceren, terwijl het door de Chinese overheid vastgelegde doel op 200.000 ton groene waterstof ligt voor eind 2025. De 220.000 groene waterstof die China dit jaar produceert, is overigens 6 kiloton meer dan de rest van de wereld samen produceert.

China telde eind vorig jaar 1 gigawatt aan elektrolysercapaciteit en die wordt dit jaar dus ruimschoots verdubbeld.

Grijs versus groen
Een aanzienlijk deel van China’s elektrolysers maakt momenteel nog gebruik van grijze waterstof. Begin 2022 publiceerde de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC) van China haar nationale waterstofplan. Het plan bevat een uitgebreide routekaart voor de waterstofdoelen van het land van 2021 tot 2035, waarbij de productiedoelen momenteel met relatief gemak worden gehaald.

Een van de uitdagingen waar China mee te kampen heeft bij het vervangen van grijze door groene waterstof, is de locatie waar windmolens en zonnepanelen zich bevinden. Die staan veelal in het noorden van het land, terwijl de vraag naar waterstof met name uit het oosten van het land afkomstig is. Om die reden ontwikkelt het Chinese olie- en gasbedrijf Sinopec een pijpleiding die Ulanqab in Binnen-Mongolië verbindt met Yanshan in Beijing. Met een initiële capaciteit van 100.000 ton groene waterstof per jaar te transporteren. Bovendien heeft het bedrijf al plannen om op te schalen naar het transport van 500.000 ton groene waterstof per jaar.

Waterstofleiding
Het project is weliswaar China’s eerste langeafstandswaterstofleiding, maar zeker niet de enige. Zo wordt een 737 kilometer lange waterstofpijpleiding van Zhangjiakou naar de haven van Caofeidian via Chengde en Tangshan ontwikkeld door Tangshan Haitai New Energy Technology. Dit project heeft de ambitie om daarmee de langste waterstofpijpleiding ter wereld te zijn.

China Petroleum Pipeline Engineering Corporation, een dochteronderneming van Sinopec, wil het waterstofnetwerk bovendien uitbreiden tot een lengte van 6.000 kilometer in 2050. Dit alles sluit volgens Rystad Energy aan bij de ambities van diverse Chinese provincies. Zo wil Binnen-Mongolië volgend jaar 480.000 ton groene waterstof produceren en Gansu 200.000 ton groene waterstof.

Uitdagingen
Het marktonderzoeksbureau ziet wel diverse uitdagingen om ervoor te zorgen dat de elektrolyserfaciliteiten in China op volle capaciteit kunnen draaien. Een belangrijk knelpunt is de aanzienlijke productiecapaciteit die nodig is om de elektrolysers van voldoende hernieuwbare stroom te voorzien. Om bijvoorbeeld jaarlijks 1 miljoen ton groene waterstof te produceren, is ruwweg 20 gigawatt aan windmolens nodig. Hierdoor concurreren waterstofprojecten rechtstreeks met andere grote elektrificatiebehoeften in heel China.

Tegelijkertijd leidt het onder de nominale capaciteit laten werken van elektrolysers op zijn beurt tot veiligheidsrisico’s. De meeste alkaline-elektrolysers die momenteel in China worden gebruikt, werken tussen de 30 en 100 procent van hun nominaal vermogen. Als het beschikbare vermogen de waterstofproductie beperkt tot minder dan 30 procent van de maximale capaciteit, moeten de elektrolysers om veiligheidsredenen worden uitgeschakeld. Dit voorkomt gasvermenging en een mogelijke explosie, die waarschijnlijker is wanneer elektrolysers onder hun nominale capaciteit werken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten