Dat meldt koepelorganisatie voor energiecoöperaties Energie Samen.
Te hoge subsidie
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt dat energiecoöperaties een installatie niet langer mogen ‘opknippen’ op verschillende percelen omdat ze anders een te hoge subsidie krijgen.
‘Eén zon-pv-installatie die verdeeld is over meerdere percelen die naast elkaar of in de buurt liggen, zien we als één geheel’, aldus RVO. ‘Dus 1 installatie en 1 locatie. Als u toch verschillende aanvragen indient, accepteren we alleen de eerste aanvraag. De vervolgaanvragen wijzen we af. Dit doen we om 2 redenen: opknippen van een installatie is niet toegestaan omdat u dan te veel subsidie krijgt. Voor een kleinere installatie geldt een hoger tarief, maar dit is niet bedoeld voor installaties die in een hogere categorie thuishoren.’
Geen overgangsregeling
Energie Samen stelt geprobeerd te hebben om tot een overgangsregeling te komen voor in de SCE 2024. Dat is echter niet gelukt, want RVO heeft aangegeven dat er geen overgangsregeling komt.
‘We begrijpen dat er projecten zijn die momenteel niet financieel haalbaar zijn en door het opknippen van installaties wel zouden kunnen slagen’, aldus Energie Samen. ‘Ons advies is om dergelijke projecten uit te stellen en te wachten op de SCE-regeling van 2025. Het streven van het ministerie is om deze regeling aan het begin van 2025 open te stellen.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.