logo
© Bosch
© Bosch
19 augustus 2024

‘Europa komt 15 miljoen warmtepompen tekort voor klimaatdoelen 2030’

Als de uitrolsnelheid van warmtepompen niet verhoogd wordt, komt de Europese Unie (EU) in 2030 waarschijnlijk 15 miljoen warmtepompen tekort om te voldoen aan de klimaatdoelen. Dat stelt koepelorganisatie EHPA.

Uit de verkoopcijfers van 21 Europese landen die de European Heat Pump Association (EHPA) heeft verzameld, blijkt dat er 3,02 miljoen warmtepompen zijn verkocht in 2023.

Daling
Dat betekent een daling van 6,5 procent ten opzichte van 2022 en bovendien de eerste daling na 10 jaar van groei. Eind vorig jaar telde Europa bijna 24 miljoen warmtepompen. Als de jaarlijkse verkopen op een niveau van 3 miljoen stuks blijven, telt Europa in 2030 slechts 45 miljoen warmtepompen terwijl het 2030-doel op 60 miljoen stuks ligt.

‘Met meer dan 250 productielocaties in Europa is iedere verkochte en geïnstalleerde warmtepomp een stimulans voor de cleantechsector in Europa en de concurrentiepositie’, stelt Mélanie Auvray, Policy Manager bij de European Heat Pump Association. ‘Wanneer we een verdere groei van de sector kunnen waarborgen, zorgt dit voor meer onafhankelijkheid op het gebied van energie en helpt dit ons ook beter op weg naar een net zero-economie. Het uitgestelde Actieplan Warmtepompen is een cruciaal instrument voor het stabiliseren van de sector en het benutten van de voordelen die het biedt. De nieuwe Europese Commissie moet het snel publiceren.’

Veranderend beleid
De landen met de grootste groei van het aantal verkochte warmtepompen waren Duitsland met een groei van bijna 60 procent en 161.000 meer verkochte warmtepompen, en België dat een groei van 72 procent haalde doordat de verkoop met 43.000 stuks steeg. In Italië, Finland en Polen was de daling het grootst.

Belangrijke redenen voor de vertraging van de uitrolsnelheid van warmtepompen zijn volgens de Europese koepelorganisatie veranderend beleid en stimuleringsmaatregelen. Dit is bijvoorbeeld in Nederland duidelijk te zien, waar stabiel beleid de groei tot en met 2023 heeft gestimuleerd, en in Italië, waar een grote verandering in de stimulerende maatregelen het consumentenvertrouwen heeft ondermijnd. Een andere belangrijke reden is dat aardgas goedkoper is geworden vergeleken met elektriciteit, en dat elektriciteit veel zwaarder wordt belast.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten