logo
wvhj2023
© Pro Creators | Dreamstime.com
© Pro Creators | Dreamstime.com
9 augustus 2024

Netbeheerders willen thuisbatterijen bij gevaar leveringszekerheid kunnen aansturen

Er moet een publiek communicatieprotocol komen waarbij thuisbatterijen die ingezet worden voor handel op energiemarkten door netbeheerders op afstand bestuurd kunnen worden bij een gevaar voor de leveringszekerheid.

Daarvoor pleit netbeheerder Liander. In het geval de leveringszekerheid in gevaar komt, kunnen marktpartijen die thuisbatterijen aansturen volgens de netbeheerders helpen de congestie op te lossen door de handel op de energiemarkten kortstondig te beperken. De netbeheerders moeten volgens Liander daarom de mogelijkheid krijgen op die momenten in te grijpen.

Flexibiliteit leveren
Thuisbatterijen kunnen volgens Liander in de toekomst een deel van de flexibiliteit leveren die nodig is voor de energietransitie. Door duurzame energie op te slaan en te gebruiken op momenten van hoge vraag kunnen thuisbatterijen namelijk helpen om de balans tussen vraag en aanbod gelijk te houden.

‘In de meeste gevallen helpt dit het stroomnet’, duidt Liander. ‘De piekbelasting op het stroomnet wordt verminderd en spanningsproblemen en overbelasting voorkomen. Maar er zijn ook momenten dat de thuisbatterijen stroom afnemen als er juist een tekort dreigt, of terugleveren als er al een overschot is. Dat kan problemen veroorzaken. Met name als er in één wijk veel huishoudens met een batterij zijn die gebruikt worden voor energiehandel.’

Wind op zee
Liander waarschuwt dat op sommige momenten de productie van duurzame-energiebronnen zo hoog is dat de stroomprijzen ook laag zijn als er een piek is in afname. Thuisbatterijen die dan willen handelen, vergroten de regionale piek waardoor de drukte op het stroomnet regionaal toeneemt. Dit komt volgens de netbeheerder nu nog heel weinig voor, maar het is de verwachting dat dit fenomeen na 2030 vaker zal optreden door een grote groei van met name wind op zee.     

Om die reden wil de netbeheerder nu al starten met het slim inrichten van de flexibiliteit van thuisbatterijen, zodat ze straks kunnen helpen om de congestie te verminderen.

4 maatregelen
Om dit te realiseren, pleit Liander voor 4 te nemen maatregelen. Ten eerste moet er een publiek communicatieprotocol voor thuisbatterijen komen, zodat marktpartijen kunnen helpen om congestie op te lossen. In het geval de leveringszekerheid toch in gevaar komt, kan de netbeheerder thuisbatterijen die handelen dan kortstondig beperken.

De tweede maatregel is een propositie voor consumenten met een thuisbatterij om bij te dragen aan het reguliere congestiemanagement. Met Zonneplan verkent Liander inmiddels de mogelijkheden. Ten derde pleit de netbeheerder voor een onderzoek naar hoe een lager nettarief op momenten van lage netbelasting en een hoger tarief op momenten van hoge netbelasting de netimpact kan verkleinen, het zogenaamde tijdsafhankelijk nettarief. Op die manier moet het aantrekkelijk worden om stroom van zonnepanelen zelf te gebruiken.

Tot slot pleit Liander voor een goed nageleefde registratie van thuisbatterijen via de website energieleveren.nl. Zo ontstaat beter inzicht en kan congestiemanagement slimmer aangepakt worden. Eigenaars van thuisbatterijen kunnen in sommige gevallen de btw terugvragen, wat Liander betreft zou een registratiebewijs een vereiste moeten worden bij een verzoek tot btw-teruggave.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten