logo
wvhj2023
© Evides
© Evides
7 augustus 2024

CO2-voetafdruk drijvende zonnepanelen vergelijkbaar met zonnepanelen op land

De CO2-voetafdruk van drijvende zonneparken op binnenwater zijn vergelijkbaar met grondgebonden zonneparken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van kennisinstelling TNO.

Het onderzoeksrapport richt zich op de totale uitstoot van broeikasgassen gedurende de hele levenscyclus, oftewel van productie en installatie tot afvalverwerking of recycling aan het einde van de levensduur van de zonnepanelen.

3 maatregelen
De onderzoekers hebben hiertoe 2 bestaande, drijvende zonne-energiesystemen vergeleken met fictieve systemen op land die gemodelleerd zijn. De geschatte CO2-voetafdruk per kilowattuur energieopbrengst van de 2 drijvende zonneparken is ongeveer 50 gram CO2 per kilowattuur. Tijdens hun levenscyclus hebben de drijvende zonne-energiesystemen op binnenwater daarmee vergelijkbare CO2-emissies als zonne-energiesystemen op land. Vergeleken met een oost-westzonnepark op land is de CO2-voetafdruk van drijvende zonne-energiesystemen 15 procent hoger dan die van een zonne-energiesysteem op land.

De CO2-voetafdruk kan bovendien nog met meer dan 40 procent worden verminderd door 3 maatregelen te nemen. Ten eerste zonnepanelen produceren met CO2-arme elektriciteitsbronnen en daarnaast door gerecyclede materialen te gebruiken voor de montagesystemen. Een laatste maatregel is de recycling van de hoge dichtheid polyetheen (hdpe) aan het einde van de levensduur.

Verder onderzoek nodig
Omdat op dit moment vanwege het nieuwe karakter betrouwbare en systematisch verzamelde veldgegevens ontbreken over de levensduur, energieopbrengst en degradatie van drijvende pv-systemen raadt TNO extra onderzoek aan.

Daarbij zouden de belangrijkste degradatiepatronen van drijvende zonnepaneelinstallaties moeten worden geïdentificeerd, evenals de eventuele voordelen op lange termijn van speciale zonnepanelen voor drijvende pv-installaties die bijvoorbeeld een lagere degradatiesnelheid kennen.

Eerste studie in zijn soort

TNO heeft het onderzoeksrapport opgesteld in opdracht van International Energy Agency, Photovoltaic Power Systems Programme (IEA PVPS) Task 12. De studie is volgens de onderzoekers het eerste rapport dat de CO2-voetafdruk van drijvende zonne-energiesystemen in detail analyseert.

‘Onze studie van 2 operationele systemen in West-Europa laat zien dat, uit het oogpunt van broeikasgasemissies over de gehele levenscyclus, drijvende zonne-energiesystemen op binnenwateren een goede aanvulling kunnen zijn op zonne-energiesystemen op land’, aldus Josco Kester, onderzoeker zonne-energie bij TNO. ‘Als de degradatie van de zonnepanelen beperkt blijft, is de CO2-voetafdruk van deze systemen 3 tot 4 keer lager dan de EU-doelstelling voor de elektriciteitsmix in 2030.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten