logo
© Aldo Allessie
© Aldo Allessie
7 augustus 2024

‘Investeringen in batterijfabrieken dalen voor het eerst in 4 jaar tijd’

De wereldwijd geplande investeringen in nieuwe fabrieken voor batterijen dalen voor het eerst sinds 2020 naar een niveau van minder dan 60 miljard dollar. Dat meldt marktonderzoeksbureau Rystad Energy.

Na 4 opeenvolgende jaren van aanzienlijke groei zullen de wereldwijde investeringen vooral terugvallen doordat er in China minder geïnvesteerd wordt. De Aziatische economische grootmacht navigeert volgens de onderzoekers door fases van groei heen die worden gekenmerkt door beleidsveranderingen, aanbodtekorten, stijgende grondstofkosten en snelle capaciteitsuitbreiding.

Zelfvoorzienend
Nu het Aziatische land zelfvoorzienend is geworden op het gebied van batterijlevering, is de aandacht van China strategisch gericht op Europa en de Verenigde Staten waar grote fabrikanten bezig zijn met de overgang van planning naar productie, ook al bevindt de ontwikkeling van de westerse batterijproductieketens zich nog in een beginstadium.

De terugval van investeringen in Europa wordt volgens Rystad Energy voornamelijk veroorzaakt door de afnemende vraag op de markt voor elektrische voertuigen, wat op zijn beurt risico’s inhoudt op vertragingen en annuleringen van projecten.

Worstelen
‘In de VS daarentegen is de vraag naar lithium exponentieel gegroeid, terwijl er steeds meer bezorgdheid is over de veiligheid van de toeleveringsketens’, duidt Duo Fu, vicepresident, Battery Market Research bij Rystad Energy. ‘Ondanks inspanningen om de batterijproductie op te voeren, worstelen zowel Europa als de Verenigde Staten met een ontluikende industriële infrastructuur. Om de afhankelijkheid van Chinese toeleveringsketens voor kritieke mineralen te verminderen, voeren zowel Europa als de Verenigde Staten een beleid om de energiezekerheid te versterken. Vooruitkijkend lijkt China’s sterke positie op het gebied van wereldwijde investeringen in batterijen en de handel in lithium veilig te zijn dankzij de primaire toegang tot essentiële grondstoffen.’

China’s dominante positie op het gebied van investeringen in batterijen en de handel in lithium lijkt voor de nabije toekomst volgens Fu onwrikbaar. ‘Dit gezien de controle die het land heeft over belangrijke hulpbronnen. Het kost echter jaren om een batterijfabriek van de grond af op te bouwen en het kost nog meer tijd om door de lokale regelgeving te navigeren. Dit betekent dat de markt over 2 jaar onvoorspelbaar blijft. Samenwerking in de hele toeleveringsketen is cruciaal voor de gezondheid van de industrie.’

Consolidatie
Het marktonderzoeksbureau constateert verder dat China’s binnenlandse batterijindustrie een consolidatie ondergaat, omdat vanuit de Chinese regering wordt gestreefd naar batterijproducten van hogere kwaliteit en nieuwe technologieën.

Fu: ‘Ondanks een golf van investeringen in de afgelopen jaren die een snelle uitbreiding van de productiecapaciteit voedde, heeft een vertraging in de vraag ertoe geleid dat sommige bedrijven – met name bedrijven uit niet-traditionele sectoren die niet kunnen concurreren op prijs – de markt hebben verlaten.’

Alternatieve batterijtechnologieën
Alternatieve batterijtechnologieën voor lithium-ion winnen volgens de onderzoekers bovendien aan kracht, waarbij kosteneffectieve oplossingen zoals lithium-ijzerfosfaat een aantrekkelijke optie zijn.

Fu besluit: ‘De vooruitgang in batterijtechnologie omvat de ontwikkeling van nieuwe materialen zoals composiet koperfolie, anodematerialen op basis van silicium, kathodematerialen met een hoog nikkelgehalte zoals lithiumferromangaanfosfaat (lfmp). Deze innovaties zijn bedoeld om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verbeteren.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten