De installateur heeft de consument 15 zonnepanelen verkocht. Na plaatsing van de zonnepanelen maakte de consument kenbaar niet tevreden te zijn over de levering en plaatsing, en heeft deze daarom de overeenkomst ontbonden.
Brandklasse
Omdat de installateur hier niet aan mee heeft gewerkt, is de consument naar de rechtbank gestapt. Daar heeft hij de kantonrechter gevraagd om de installateur de zonnepanelen te laten verwijderen van het dak op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag met een maximum van 10.000 euro. Ook wil de consument zijn aankoopbedrag van 3.011,59 euro terug en eist hij tot slot een schadevergoeding van 5.229,19 euro.
De installateur is volgens de consument onder meer in gebreke gebleven omdat hij andere zonnepanelen heeft geleverd dan hij in de offerte had aangeboden. De kantonrechter gaat hierin mee, omdat de geleverde zonnepanelen brandklasse C kennen, terwijl de zonnepanelen in de offerte brandklasse A kennen. Ook de druk- en trekbelasting van de zonnepanelen verschilt wezenlijk.
Terugbetalen
Dit zijn volgens de rechtbank essentiële verschillen, juist omdat dit voor de consument redenen waren om voor deze specifieke zonnepanelen te kiezen. De kantonrechter vindt dan ook dat de consument de overeenkomst op goede gronden heeft ontbonden. De ontbinding van de overeenkomst leidt tot zogenaaamde ‘ongedaanmakingsverplichtingen’.
De installateur moet de aanbetaling van 3.011,59 terugbetalen en de zonnepanelen verwijderen. Hiervoor wordt een termijn gegeven van 14 dagen. Ook de gevorderde dwangsom wordt deels toegewezen, te weten een bedrag van 1.034,37 euro voor gemiste opbrengsten van zonnepanelen. De installateur moet 742 euro herstelkosten betalen voor het zonnescherm dat beschadigd is bij de plaatsing van de zonnepanelen en tot slot de proceskosten van 1.053,42 euro betalen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.