De LLO-Katalysator is een investering vanuit het Nationaal Groeifonds met als doel om binnen regio’s en sectoren leven lang ontwikkelen te bevorderen. Daartoe zijn 2 subsidieregelingen gepubliceerd die elk 3 aanvraagronden kennen. De derde aanvraagronde opent in november 2024. De 17 kleine en 19 grote projecten die nu gehonoreerd zijn, richten zich op regionale samenwerkingen tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs. Specifieke focus ligt hierbij op het om- en bijscholen van vakmensen voor de energie- en grondstoffentransitie.
Batterijtechnologie
De toegekende subsidieaanvragen verbeteren de samenwerkingen tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs en dragen bij aan het innoveren en opleiden van vakmensen, met name door de inzet van om- en bijscholing.
Zo gaat Brabant aan de slag met een Learning Factory en Utrecht met Transitiehubs waar bedrijfsleven en onderwijs samenwerken aan vernieuwende onderwijsprogramma’s voor bij- en omscholers. Op deze manier sluit de opleiding straks nog beter aan bij de kennis en vaardigheden die de arbeidsmarkt nodig heeft, bijvoorbeeld binnen de installatietechniek, het circulair bouwen en de batterijtechnologie.
Losse vakken
Aan de andere kant ontvangen instellingen zoals de Hogeschool Leiden, Vista College en de Wageningen Universiteit subsidies om bestaande opleidingen ook beschikbaar te maken in korte programma’s waar vanuit de regio behoefte aan is.
Zo kunnen mensen die zich willen omscholen, bijvoorbeeld naar de techniek, losse vakken volgen zonder de hele opleiding af te ronden. Samenwerkingsverband FastSwitch, waar 18 hogescholen bij aangesloten zijn, gaat met honderden werkgevers aan de slag om het versneld omscholen in de zorg, IT, techniek en het onderwijs op grotere schaal en met meer impact toe te passen.
Kan niet zonder
‘Dat onderwijsinstellingen en bedrijfsleven samenwerken aan maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de energie- en grondstoffentransitie, past goed bij ons innovatieve en ondernemende land’, stelt staatssecretaris Mariëlle Paul. ‘Nederland kan niet zonder vakmensen. Om- en bijscholing moet daarom voor werkenden en werkzoekenden makkelijk toegankelijk en beschikbaar zijn. Door heel Nederland gaan projecten hier nu mee aan de slag.
Minister Eppo Bruins besluit: ‘Met deze investering versnellen we niet alleen de transitie naar schone energie en efficiënter grondstoffengebruik, maar versterken we óók de aansluiting van onze onderwijssector op de regionale arbeidsmarkt. Zo rusten we studenten en professionals toe met de vaardigheden die belangrijk zijn voor een duurzame toekomst in hun vakgebied.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.