Het bedrijf maakt daarbij niet alleen gebruik van de eigen zonnepanelen, maar ook van windenergie die ingekocht wordt via de Groendus Energiemarktplaats. De combinatie van wind- en zonne-energie zorgt voor de hoge gelijktijdigheidsscore die 2 bedrijven via energiesturing, een batterij en het slim laden van elektrische voertuigen naar 100 procent willen trekken.
42.000 zonnepanelen
Groendus en voestalpine Automotive Components Bunschoten werken al ruim 4 jaar samen aan verduurzaming van de bedrijfsvoering van het automotivebedrijf. Het doel is om in het kalenderjaar 2035 CO2-neutraal auto-onderdelen te kunnen produceren.
Met een zonnedak van 42.000 zonnepanelen, 9 laadpalen, energiesturing en zicht op een batterij heeft het bedrijf al wezenlijke vooruitgang geboekt bij het bereiken van die ambitie.
Een van de eerste grote stappen in dit traject was de installatie van een zonnedak met een capaciteit van 11,3 megawattpiek en bestaande uit 34.492 zonnepanelen. In 2020 was dit het grootste industriële zonnedak. Inmiddels wordt deze pv-installatie uitgebreid naar een vermogen van ruim 15 megawattpiek en in totaal 42.000 zonnepanelen. Daarnaast zijn er 9 laadpalen met 18 laadpunten geïnstalleerd, waardoor werknemers en bezoekers hun elektrische voertuigen kunnen opladen met zonne-energie.
Energiemarktplaats
Het energiesturingssysteem van Groendus verbindt alle duurzame assets. Bovendien wordt windenergie ingekocht via de Energiemarktplaats van Groendus. Hoewel de gelijktijdigheidsscore behalen van 70 procent een mooie tussentijdse mijlpaal is, willen de 2 bedrijven in 2035 een score van 100 procent behalen. Daartoe wordt onder meer gewerkt aan de implementatie van een groot batterijpakket en geavanceerde laadoplossingen voor heftrucks en andere voertuigen in het wagenpark.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.