In het pilotproject Energiepolder onderzoekt LTO Noord samen met LTO Noord afdeling De Hoeksche Waard en gemeente Hoeksche Waard of het mogelijk is om een gezamenlijk, lokaal energiesysteem op te zetten.
Middenspanningsnet
Bij het onderzoek worden niet alleen lokale agrarische ondernemers, maar ook andere organisaties en op een later moment inwoners betrokken. Het doel is om met elkaar binnen hetzelfde middenspanningsnet van Stedin duurzame stroom op te wekken, te delen, op te slaan en om te zetten naar bijvoorbeeld een andere energiebron. Als het project succesvol is, kunnen er meer Energiepolders in de Hoeksche Waard en de regio komen.
De gemeente Hoeksche Waard wil in 2040 een energieneutraal eiland zijn. Dit betekent dat er net zoveel duurzame energie opgewekt wordt als er verbruikt wordt. Ondernemers spelen hierbij een belangrijke rol. Zij wekken vaak al duurzame elektriciteit op met zonnepanelen op het dak of denken bijvoorbeeld na over het opslaan van energie in batterijen.
2025
Het beoogde systeem zorgt voor een betere balans tussen lokale opwekking en verbruik van energie, wat zorgt voor ontlasting van het elektriciteitsnet. Ook wordt het voor de deelnemers mogelijk om onderling energie te verhandelen.
Het pilotproject loopt tot en met 31 juli 2025. In deze periode wordt onderzocht of het opzetten van een gezamenlijk, lokaal energiesysteem in de polder bij Klaaswaal en Numansdorp haalbaar is en of het idee van een ‘Energiepolder’ ook op andere plekken mogelijk is. Aan het einde van de projectperiode moet er een ontwerpplan, een realisatieroute en businesscase zijn ontwikkeld.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.