China exporteerde in de maand mei 21,2 gigawattpiek aan zonnepanelen, 1 procent meer dan in april. Ten opzichte van de maand mei 2023 gaat het om een groei van 12 procent. Europa, Brazilië en Saoedi-Arabië zijn de top 3 importeurs. Het gecombineerde maandelijkse importvolume van deze 3 regio’s was goed voor ongeveer 66 procent van de wereldmarkt. De import naar de meeste markten steeg licht, behalve naar de Aziatisch-Pacifische markt, met vooral een daling in Pakistan.
Europa: 10,9 gigawattpiek
Europa importeerde in mei 10,9 gigawattpiek aan pv-modules uit China, 5 procent meer dan de 10,3 gigawattpiek in april en een daling van 9 procent op jaarbasis ten opzichte van de 11,9 gigawattpiek uit mei 2023.
Door de vertraging van de vraag naar zonnepanelen en de snelle invoer om de voorraden aan te vullen aan het begin van het jaar, zijn de voorraadniveaus in Europa volgens InfoLink aan het einde van het tweede kwartaal licht gestegen. De locatie van de voorraden verschilt echter wezenlijk met vorig jaar. Waar in 2023 de helft van de voorraden bij distributeurs lag, ligt die momenteel voor 70 tot 80 procent bij fabrikanten. De analisten van InfoLink verwachten dat naar aanleiding van de ervaring van vorig jaar Chinese fabrikanten hun verzendingen naar Europa zullen verminderen, waardoor de potentiële prijsdalingen als gevolg van de opgebouwde voorraden beperkt zullen blijven.
In mei bedroegen de spotprijzen voor TOPCon-zonnepanelen in Europa 12 tot 13 Amerikaanse dollarcent per wattpiek – free on board (fob). Door de aanhoudende wanverhouding tussen vraag en aanbod daalden de gemiddelde prijzen in juni licht naar 11 tot 12 Amerikaanse dollarcent per wattpiek.
Azië-Pacific: 4,4 gigawattpiek
De Aziatisch-Pacifische markt importeerde in mei 4,4 gigawattpiek aan pv-modules uit China, een daling van 17 procent ten opzichte van 5,3 gigawattpiek in april en een stijging van 74 procent op jaarbasis. Pakistan bleef de grootste Aziatisch-Pacifische markt voor de invoer van Chinese pv-modules. Maar de import van 0,9 gigawattpiek betekende wel een daling van 57 procent ten opzichte van de 2,1 gigawattpiek in april. Die daling wordt veroorzaakt door het nieuws dat de Pakistaanse overheid mogelijk importheffingen zou opleggen voor zonnepanelen afkomstig uit China. Andere landen zoals India, Japan en Thailand handhaafden hun importniveaus van de maand april.
Noord- en Zuid-Amerika: 2,6 gigawattpiek
Noord- en Zuid-Amerika importeerden in de maand mei 2,6 gigawattpiek Chinese zonnepanelen, een stijging van 12 procent ten opzichte van de 2,3 gigawattpiek uit april en een stijging van 8 procent op jaarbasis. Brazilië was het grootste importland en was goed voor 73 procent van de regionale import.
Aangezien de lokale productiecapaciteit van Brazilië nog niet is toegenomen, is het land nog steeds sterk afhankelijk van invoer uit andere landen en het land zal daarom een belangrijke markt blijven voor Chinese fabrikanten.
Midden-Oosten en Afrika: 2,5 gigawattpiek
Het Midden-Oosten importeerde in mei 2,5 gigawattpiek aan pv-modules afkomstig uit China. Dat betekent een stijging van 7 procent ten opzichte van de 2,3 gigawattpiek in april en een stijging op jaarbasis van 143 procent. Saoedi-Arabië bleef de grootste importeur in de regio in mei, goed voor 51 procent van het totaal.
Afrika importeerde in mei 895 megawattpiek zonnepanelen uit China, een stijging van 29 procent ten opzichte van de 694 megawattpiek in april en een daling van 24 procent op jaarbasis. In mei waren Egypte en Zuid-Afrika gezamenlijk de grootste importeurs van Chinese pv-modules op de Afrikaanse markt. Egypte importeerde 265 megawattpiek en Zuid-Afrika 263 megawattpiek. Hoewel de vraag in beide landen op korte termijn effectief werd gestimuleerd door de lancering van gecentraliseerde zonne-energieprojecten kunnen langetermijnproblemen zoals verouderde elektriciteitsnetten, ontoereikende infrastructuur en lange goedkeuringstijden voor netaansluitingen de investeringsbereidheid van ontwikkelaars beïnvloeden.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.