Energieopwekking via windturbines heeft niet de voorkeur van de gemeente. Als alternatief heeft de gemeenteraad nu ingestemd met een tegenbod van energie op land van minimaal 25 gigawattuur per jaar. Daarnaast zal de verdere opwek van 10 gigawattuur zonne-energie worden verkend.
Huiswerk doen
‘Ik ben verheugd dat we met dit raadsbesluit een substantieel bod doen richting de provincie’, stelt wethouder Duurzaamheid René ten Have. ‘De globale locatie voor een zonneveld in het Zuidpoldergebied is nu bepaald, en de gemeenteraad zal op een later moment nog beslissen over de exacte contouren. Dit is onze inbreng voor de toekomst, en we rekenen op de steun van de provincie. De volgende stap is om samen met onder meer omwonenden en belanghebbende ondernemers in gesprek te gaan over hun participatie in het project. Ook gaan we ons huiswerk doen om te onderzoeken hoe we lokaal eigendom kunnen toepassen.’
Het burgerforum Eemnes heeft eind 2023 in zijn advies aangegeven dat het de voorkeur geeft aan zonne-energie op land boven windenergie op land. Onder de inwoners van Eemnes is windenergie de minst populaire vorm van duurzame-energieopwekking. Het burgerforum heeft dit advies opgesteld op basis van verschillende bronnen, waaronder een brede burgerraadpleging onder de inwoners van Eemnes.
Landschappelijke inpassing
De gemeenteraad heeft nu ook besloten om zonnepanelen landschappelijk in te passen door flora en fauna te behouden en waar mogelijk te versterken. Dit moet bijdragen aan het behoud van bedreigde soorten en de lokale ecologische veerkracht versterken.
Voordat gestart wordt met de uitvoering van zonnevelden zal er een beleidskader voor lokaal eigendom worden opgesteld. Dit beleidskader wordt in het vierde kwartaal van 2024 aan de gemeenteraad voorgelegd. In dit beleidskader worden de randvoorwaarden geschetst voor lokaal eigendom.