logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
16 juli 2024

Uitgangspunten flextender Utrecht bekend, Energy Storage NL pleit voor wijzigingen

Stedin en TenneT hebben de uitgangspunten gepubliceerd die de basis vormen voor de flextender in de provincie Utrecht. Brancheorganisatie Energy Storage NL vraagt om enkele wijzigingen.

De netbeheerders organiseerden in de afgelopen periode al 2 marktconsultaties. De meeste marktpartijen die Stedin en TenneT tijdens de consultatie hebben gesproken, hebben aangegeven waarschijnlijk te gaan bieden op de aanbesteding. De partijen raadden de netbeheerders daarbij wel aan om de aanpak zo simpel mogelijk te houden en risico’s voor aanbieders zoveel mogelijk weg te nemen, omdat dit anders terug te zien zal zijn in de geboden prijzen.

Maximaal 250 megawatt
Met de nu gepubliceerde marktuitvraag worden partijen opgeroepen om te reageren, zodat deze input kan worden meegenomen in de uiteindelijke aanbestedingsprocedure. De uiteindelijke winnaar van de aanbesteding moet vanaf 1 juli 2026 minimaal 60 megawatt flexibel vermogen kunnen leveren; binnen 1 uur en gedurende minimaal 50 uur dat er sprake is van netcongestie. Dit vermogen moet worden geproduceerd door meerdere productie-eenheden van maximaal 10 megavoltampère per stuk. De netbeheerders willen een schaalbaar contract afsluiten waarbij maximaal 250 megawatt flexibel vermogen geleverd moet worden.

Dit omdat de vraag naar flexibel vermogen waarschijnlijk toe zal nemen tot 120 megawatt of zelfs 250 megawatt.

Hybride oplossingen
Branchevereniging Energy Storage NL pleit ervoor om in de flextender hybride oplossingen mogelijk te maken. ‘Vanwege het gevraagde verplaatsbare vermogen en de opeenvolgende uren dat elektriciteit moet worden geleverd, kijken de netbeheerders vooral naar gas- of dieselgeneratoren om het overvolle stroomnet in de provincie Utrecht te ontzien’, aldus Energy Storage NL. ‘We hebben al eerder aangegeven dat een combinatie van gas- en dieselgeneratoren met batterijen de ureninzet van deze generatoren omlaag kan brengen waardoor additionele CO2-uitstoot wordt beperkt.’

Energy Storage NL adviseert de netbeheerders daarom om ook hybride oplossingen mogelijk te maken in de uiteindelijke flextender door een duurzaamheidscriterium als zwaarwegende factor op te nemen in de aanbesteding.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten