logo
wvhj2023
hero-image
11 juli 2024

Wereldwijd 3,8 terawatt zonnepanelen geïnstalleerd in komende 10 jaar

De komende 10 jaar wordt er wereldwijd 3,8 gigawatt omvormervermogen aan pv – goed voor 4,7 terawattpiek zonnepanelen – en 3 terawattuur aan energieopslagsystemen geïnstalleerd. Dat voorspelt WoodMackenzie.

Opgeteld zal er wereldwijd eind 2033 zo’n 8 terawatt aan AC-vermogen van windmolens en zonnepanelen opgesteld staan. In de komende 10 jaar zal de energieopslagcapaciteit – exclusief waterkrachtcentrales – met meer dan 600 procent groeien en 1 terawatt aan vermogen toevoegen. China zal de opname van zonne-energie, energieopslag en windenergie blijven domineren, met naar verwachting 3,5 terawattuur aan netaansluitingen tussen 2024 en 2033.

Geografische voetafdruk
‘Zon-pv leidt de uitrolwedloop, goed voor 59 procent van de wereldwijde capaciteit die tussen 2024 en 2033 online zal komen’, stelt Luke Lewandowski, vicepresident wereldwijd onderzoek naar hernieuwbare energie bij Wood Mackenzie. ‘Energieopslag zal de meest gebalanceerde geografische voetafdruk hebben, deels vanwege de belangrijke rol die hij speelt bij het beschikbaar maken van hernieuwbare energie.’

‘Ultralage zonnepaneelprijzen hebben vorig jaar het tempo van de zonne-installaties in Europa en China opgedreven en zullen dat op korte termijn blijven doen’, stelt Juan Monge, hoofdanalist gedistribueerde zon-pv bij Wood Mackenzie. ‘Maar netbeperkingen en een terugkeer naar lagere energieprijzen zullen de markten beïnvloeden.

China zal volgens de onderzoekers goed zijn voor de installatie van 50 procent van de 4,7 terawattpiek zonnepaneelvermogen dat tot en met 2033 geplaatst wordt. ‘Europa’s gedistribueerde pv-boom begint echter af te zwakken, met in het eerste kwartaal meer dan 30 procent minder residentiële installaties in Duitsland en meer dan 50 procent minder in Nederland’, aldus Monge.

3 terawattuur
De wereldwijd opgestelde capaciteit van energieopslagsystemen zal volgens de marktonderzoekers verzesvoudigen tegen 2033. In dat kalenderjaar zal er wereldwijd 1 terawatt vermogen aan batterijen met een opslagcapaciteit van 3 terawattuur opgesteld staan.

‘De wereldwijde uitrol van energieopslag heeft in 2023 een recordgroei van 162 procent bereikt ten opzichte van 2022, met de installatie van 45 gigawatt vermogen en 100 gigawattuur opslagcapaciteit’, duidt Anna Darmani, hoofdanalist Energieopslag bij Wood Mackenzie. ‘Hoewel de groei indrukwekkend is, vertegenwoordigt deze nog maar het begin van een multi-terawattmarkt, aangezien beleidsondersteuning in de vorm van belastingvrijstelling en capaciteits- en hybride veilingen de uitbouw van energieopslag in alle regio’s versnelt.’

De wereldwijde markt voor energieopslag ligt volgens Darmani op koers om eind dit jaar 159 gigawatt vermogen en 358 gigawattuur te hebben geïnstalleerd. Vooruitkijkend zal er tussen 2024 en 2033 926 gigawatt vermogen en 2.789 gigawattuur aan opslagcapaciteit worden toegevoegd, wat een toename van 636 procent betekent. China leidt de dans met een verwachte gemiddelde jaarlijkse capaciteitsuitbreiding van 42 gigawatt en 120 gigawattuur in de komende 10 jaar. Amerika is de nummer 2 en Duitsland completeert de top 3.

Wind op zee
Tot slot werd in 2023 wereldwijd 11 gigawatt aan windparken op zee in gebruik genomen. In de periode 2024-2033 zal dat volgens WoodMackenzie jaarlijks gemiddeld 39 gigawatt zijn. In totaal gaat het om de ingebruikname van 386 gigawatt windmolens, waarbij 2033 het recordjaar zal worden met 54 gigawatt aan nieuwe windparken.

Meer dan de helft  van de nieuw geïnstalleerde offshorewindcapaciteit zal in China worden geïnstalleerd, te weten 199 gigawatt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten