logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
11 juli 2024

Belgische energiekoepel presenteert 4 maatregelen voor overschot aan stroom

De Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) heeft 4 maatregelen gepresenteerd voor het overschot aan stroom dat komende zomer in België mogelijk dreigt te ontstaan.

Elia waarschuwde afgelopen maand dat er in de zomer mogelijk een overschot aan stroom kan ontstaan, door de grote hoeveelheid zonnepanelen die België heeft. De hoogspanningsnetbeheerder werkt daarom aan een afschakelplan voor windmolens en zonnepanelen.

Incompressibiliteit
In reactie op de melding van incompressibiliteit – overproductie van elektriciteit waarbij het aanbod veel groter is dan de vraag – stelt FEBEG nu een 4-tal maatregelen voor.

Ten eerste pleit de koepel van energiebedrijven voor een versnelde uitrol van digitale meters. Met name de uitrol van digitale meters in Brussel en Wallonië zou versneld moeten worden om zo near-real-time over verbruiksgegevens te beschikken. Digitale meters maken namelijk een responsiever en adaptiever energiegebruik mogelijk, wat cruciaal is tijdens perioden van hoge hernieuwbare productie. Bovendien zullen digitale meters volgens FEBEG de ontwikkeling van nieuwe aanbiedingen en producten – zoals dynamische contracten – vergemakkelijken en zo flexibiliteit verder stimuleren.

‘Flex-readiness’
De tweede maatregel waar FEBEG voor pleit, is flex-readiness van productie en opslag: ‘Productie en afname die regelbaar worden in functie van de noden van de markt, waarbij het aanbod kan beperkt worden – bijvoorbeeld zonnepanelen – waarbij opslag kan gestimuleerd worden door batterijen, en/of waarbij het verbruik kan verhoogd worden via warmtepompen, laadpalen voor elektrische voertuigen enzovoorts.’

Supply split
De derde oplossing die de energiekoepel ziet, is een versnelde invoering van de zogenaamde supply split. Deze maatregel houdt in dat eindgebruikers de mogelijkheid krijgen om verschillende contracten op 1 EAN-meter te hebben.

De leveringssplitsing zal de invoering van dynamische prijscontracten vergemakkelijken door bijvoorbeeld dynamische prijsstelling te beperken tot flexibele activa zoals een warmtepomp of een laadpaal, terwijl voor de niet-flexibele toepassingen een klassiek vast of variabel contract van toepassing blijft.

Nettarieven
Tot slot pleit FEBEG voor ‘stimulerende en coherente nettarieven’. Nettarieven vormen een belangrijk deel van de elektriciteitsfactuur. Daarom zou het signaal dat gegeven wordt via de nettarieven coherent moeten zijn met het gewenste resultaat en bijvoorbeeld een hogere afname bij hoog stroomaanbod moeten aanmoedigen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten