logo
wvhj2023
© SolarDuck
© SolarDuck
5 juli 2024

Proef op Noordzee van start met 512 kilowattpiek drijvende zonnepanelen

SolarDuck en energiebedrijf RWE hebben op de Noordzee bij Scheveningen bij de offshore testlocatie van North Sea Farmers het drijvende zonnepark op zee ‘Merganser’ in gebruik genomen.

Afgelopen mei werd bekend dat SolarDuck drukdoende was met de laatste voorbereidingen om het platform naar de Noordzee te verschepen en dat is nu daadwerkelijk gebeurd. De 520 kilowattpiek aan zonnepanelen bevindt zich 12 kilometer uit de kust van Scheveningen. De komende 2 jaar staan in het teken van dataverzameling van het pilotproject om het offshore pv-systeem te analyseren en waar nodig te verbeteren.

Zwevend tapijt
Het doel is om het bouwkundige ontwerp, de elektrische installatie en het ankersysteem te testen. Bovendien moet het project belangrijk inzicht verschaffen in de productie-, assemblage- en installatiemethodes en in het onderhoud. Het schaalbare concept bestaat uit 6 onderling verbonden platformen. De drijvende platformen zijn verbonden met het ankersysteem op 20 meter waterdiepte.

Het driehoekige ontwerp van SolarDuck volgt golfbewegingen op dynamische wijze en ‘zweeft’ als een flexibel tapijt enkele meters boven het waterniveau. Zo waarborgt het ontwerp niet alleen de structurele integriteit van de drijvende constructie, maar het houdt ook kritieke onderdelen stabiel, schoon en droog.

18 sensoren
 ‘We doen dit niet alleen’, vertelt een trotse Koen Burgers, algemeen directeur van SolarDuck. ‘Onze projectpartner RWE staat achter onze technologie en visie, samen met andere partners zoals TNO, TU Delft, MARIN en Deltares. Samen met tal van partners in de toeleveringsketen, waaronder Damen Shipyards, TMA en Norsk Hydro, die allemaal keihard hebben gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.’

De komende 2 jaar zal het ‘Merganser’ pilotproject op afstand worden gemonitord via meer dan 180 sensoren die structurele belastingen, connector- en ankerbelasting en elektrische prestaties zullen meten, naast andere belangrijke prestatiecriteria. Bovendien zal Deltares - een onafhankelijk Nederlands kennisinstituut voor water en ondergrond - een uitgebreide monitoringcampagne begeleiden over de ecologische impact van offshore floating pv (ofpv).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten