Enkele jaren geleden stelde de ACM al de grenzen vast waarbinnen powerparkmodules – die gebruikt worden voor het aansluiten van wind- en zonneparken op het elektriciteitsnet – blindvermogen moeten compenseren om zo de spanning in het stroomnet te bewaken. De waakhond heeft nu op verzoek van Netbeheer Nederland een codebesluit opgesteld om de voorwaarden voor de levering van snelle foutstroom door powerparkmodules en energieopslageenheden in de Netcode elektriciteit te wijzigen.
Standaard
Op fossiele brandstoffen gestookte elektriciteitsproductie-eenheden beschikken standaard over bepaalde eigenschappen om het elektriciteitsnet stabiel te houden op het moment dat een verstoring in het elektriciteitsnet optreedt. Duurzame-energiebronnen – die een steeds groter marktaandeel hebben – beschikken echter niet standaard over de eigenschappen om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Toch kunnen ook wind- en zonneparken zodanig worden ingericht dat zij in staat zijn om het elektriciteitsnet te stabiliseren.
Een voorbeeld daarvan betreft de levering van snelle foutstroom. Op het moment dat een kortsluiting in het elektriciteitsnet optreedt, zal dan door de levering van de snelle foutstroom de netbeveiliging worden aangesproken waardoor het verstoorde netdeel wordt afgeschakeld en het elektriciteitsnet stabiel blijft.
2 manieren
Snelle foutstroom kan op 2 manieren aan het elektriciteitsnet worden geleverd. Wanneer de snelle foutstroomrespons met enige vertraging – reactief – wordt ingezet, noemt men dit grid following oftewel netvolgend. Wanneer de snelle foutstroomrespons direct – proactief – wordt ingezet, noemt men dit grid forming oftewel netvormend.
Voorheen stond in de voorwaarden dat het voor powerparkmodules en energieopslageenheden alleen toegestaan is om snelle foutstroom te leveren door middel van grid following. Door de wijziging van de netcode wordt het voor batterijen en wind- en zonneparken die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet nu toegestaan om ook snelle foutstroom te leveren door middel van grid forming.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.