TNO @ Holst Centre opende recentelijk een nieuw testlaboratorium voor de volgende generatie batterijen. Holst Centre werd in 2005 opgericht door imec uit België en TNO uit Nederland. Deze kennisinstituten brachten daarmee hun kennis en expertise aangaande dunnefilmtechnologie en low power IC-design bij elkaar. Het ontwikkelt, demonstreert en valideert nieuwe technologie – voor allerhande toepassingen – en ondersteunt bedrijven bij de industrialisatie.
Volgende niveau
Iedereen in de solarwereld kent TNO als een van de pioniers in de ontwikkeling van pv-technologie; zonnecellen en pv-modules. Ook op het gebied van batterijen laat het instituut zich echter niet onbetuigd, vertelt Schilt, bijvoorbeeld wat betreft onderzoek op het gebied van materialen en recycling. Daarnaast is er binnen TNO @ Holst Centre een batterijengroep werkend aan een nieuwe generatie batterijceltechnologie. Die is klein, bestaat in totaal uit 12 mensen, maar in hoge mate gespecialiseerd in dunnefilmtechnologie om de batterijen van dit moment naar het volgende niveau te gaan tillen.
Energiedichtheid en laadsnelheid
‘Als je een elektrische auto rijdt, ben je bekend met de beperkingen van de batterijen van nu’, aldus Schilt. ‘Je wilt meer bereik en sneller stroom kunnen tanken. Wij werken aan de batterijceltechnologie die daarvoor gaat zorgen. Denk daarbij aan nieuwe anodematerialen die zorgen voor een hogere energiedichtheid en laadsnelheid. We ontwikkelen ook elektrolyten ten behoeve van een groter vermogen. Nog zo’n thema is het verlengen van de levensduur en veiligheid, wat bijvoorbeeld kan door nanolagen op kathodes en anodes aan te brengen zodat die beter beschermd zijn.’
Stappen zetten
Wat is de toegevoegde waarde van het batterijenonderzoek van TNO @ Holst Centre voor Nederland? Schilt schetst de situatie van nu. Nederland kent veel bedrijven die zich richten op de ontwikkeling en productie van materialen en componenten voor batterijcellen, die na levering aan klanten in batterijpacks worden verwerkt. Die bedrijven hebben kennis van zaken, maar een batterijcel is complexe elektrochemische technologie. De batterijgroep van TNO @ Holst Centre helpt hen stappen te zetten naar hun producten van morgen.
Mooie mijlpaal
Schilt: ‘Dat doen we onder andere vanuit onze brede kennis van materialen, dunne lagen, solidstate-elektrolyten en 3D-structuren. We ondersteunen bij de ontwikkeling van componenten van de toekomst en integreren die in next generation batterijcellen. Mei dit jaar noteerden we daarbij, na een realisatieproces van zo’n 3 jaar, een mooie nieuwe mijlpaal met de opening van het Battery Lab van TNO @ Holst Centre op de High Tech Campus in Eindhoven. Hier maken, testen en optimaliseren we nu ook daadwerkelijk batterijcellen, samen met industriële partners.’
Lees het volledige artikel hieronder in de juni 2024-editie van Storage Magazine.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.