logo
wvhj2023
© Achmea | Dreamstime.com
© Achmea | Dreamstime.com
2 juli 2024

Batterijen bij agrarische bedrijven – wat zijn de haken en ogen?

Het installeren van grote zonne-energiesystemen op daken in Nederland begon in de agrarische sector. Ook bij de uitrol van batterijen voor energieopslag lijken agrarisch ondernemers nu een voortrekkersrol te spelen.

Berry Looijen werkt als technisch specialist bij Achmea Agro voor verzekerden van Interpolis en Avéro Achmea. Hoe ziet hij deze ontwikkeling, in het bijzonder met het oog op betrouwbaarheid en veiligheid?

Bedrijfscontinuïteit
Agrarische ondernemers worden gemakkelijk gezien als conservatief. Looijen, die zich vanuit Achmea met alle denkbare installatietechniek in deze sector bezighoudt, schetst een ander beeld, tevens in relatie tot de energietransitie. Agrarisch ondernemers in de land- en tuinbouw hebben de ruimte, staan open voor verandering, willen inspelen op kansrijke ontwikkelingen en kunnen zelf deze beslissingen nemen. Is er sprake van financieel voordeel, dan is het al snel van denken naar doen.

Looijen: ‘Dit heeft ook nadelen. Je kunt vernieuwingen en technologieën omarmen die nog niet volledig ontwikkeld zijn, wat risico’s met zich meebrengt. Als de batterij kapotgaat, grijp je mis. Gaat er iets fout dat door de verzekering is gedekt, dan wordt er geld uitgekeerd zodat de schade kan worden hersteld. Maar is er ook rompslomp en nasleep door de (vervolg)schade. Voorkomen is beter dan genezen, en wel voor alle betrokkenen. Wij delen daarom kennis die in het belang is van de veiligheid en de continuïteit van agrarische bedrijven. Zo voeren wij vele gesprekken met agrarisch ondernemers en hun toeleveranciers over innovaties passend bij hun verduurzamingsstrategie. Energieopslagsystemen zijn daarbij steeds vaker onderwerp van gesprek.’

Gemeengoed
Agrariërs speelden een voortrekkersrol in de opkomst van grootschalige zonne-energiesystemen in Nederland. Het volleggen van gebouwen en stallen met zonnepanelen is al lang gemeengoed in de sector. Tegelijkertijd geeft Looijen aan dat deze ontwikkeling, en dat geldt voor de gehele zakelijke pv-markt, breed werd onderschat als het gaat over kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Met de Scope 12-inspectie, die in 2021 het licht zag en nu breed wordt vereist door Nederlandse verzekeraars, is dat echter gerepareerd.

‘Aanvullend op deze inspectie voor zonnestroominstallaties geven wij extra adviezen met het oog op de veiligheid’, vertelt Looijen. ‘Denk daarbij als eerste aan risico’s buiten het bedrijf zelf brengen. Meer concreet: plaats omvormers nooit in de gebouwen zelf. Daarnaast besteden we bijvoorbeeld aandacht aan brandcompartimentering.’ Hoe kijkt Looijen vanuit de ervaring met zonnepanelen naar de opkomst van batterijsystemen in de agrarische sector, hoe snel gaat het en wat is nodig in het kader van kennisoverdracht?

Analogie
Looijen: ‘Alle agrarische ondernemers denken na over een batterij, zijn ermee bezig of hebben er al een geplaatst.’ Het gaat dus heel snel en ik vermoed dat de sector daarmee wederom op de troepen vooruitloopt. De redenen zijn divers: kostenefficiënter ondernemen, het mitigeren van netaansluitingsproblemen, een extra verdienmodel door handel in energie. Vanuit veiligheidsperspectief zie ik een zekere analogie met zonnepanelen, ook een batterij plaats je nooit in een bedrijfsgebouw.’

Lees het volledige artikel hieronder in de juni 2024-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten