logo
wvhj2023
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
1 juli 2024

Eneco gaat zonnepanelen zakelijke klanten dimmen in ruil tegen hogere terugleververgoeding

In ruil tegen een hogere terugleververgoeding én de volledige compensatie van het opbrengstverlies en eventuele subsidie, gaat Eneco zonnepanelen van zakelijke klanten dimmen en eventueel uitzetten.

Voor bedrijven met meer dan 100 zonnepanelen op het dak introduceert het energiebedrijf een nieuwe contractvorm: Eneco OpwekOptimaal. Bij het afsluiten van een nieuw zakelijk contract krijgen bedrijven die een zonnepaneelinstallatie van meer dan 60 kilowattpiek hebben – en waarbij de installatie voldoet aan de technische vereisten – standaard dit stroomcontract.

1 eurocent
Door de zonnepanelen aan te sturen, stelt het energiebedrijf te kunnen zorgen voor meer stabiliteit op het stroomnet.

Eneco plaatst kosteloos een stuurbox op de omvormer van de zonnepaneelinstallatie. Bij een overschot aan duurzame energie dimt of pauzeert het energiebedrijf met behulp van de stuurbox tijdelijk de opwek van de zonnepaneelinstallatie. Op dat moment neemt de zonnepaneeleigenaar automatisch gratis groene stroom af van het elektriciteitsnet. Bovendien wordt hij volledig gecompenseerd voor de gemiste opbrengsten, subsidies (red. SDE++) en kosten van geleverde stroom op dat moment. Daarbovenop krijgen deze zonnepaneeleigenaren het hele kalenderjaar een hogere terugleververgoeding over alle teruggeleverde stroom. Die extra vergoeding bedraagt maximaal 1 eurocent per teruggeleverde kilowattuur.

5 procent extra rendement
Alle zakelijke zonnepaneelinstallaties met een vermogen van meer dan 60 kilowattpiek komen in aanmerking voor het Eneco OpwekOptimaal-contract. De eigenaren kunnen volgens Eneco indicatief rekening houden met zo’n 5 procent extra rendement op een gemiddelde terugleververgoeding. De situatie verschilt echter per klant. De opwek wordt door Eneco alleen beperkt op de momenten dat energietarieven op de handelsmarkten negatief zijn.

‘Er wordt op dat moment in Nederland meer groene stroom opgewekt dan verbruikt’, duidt het energiebedrijf. ‘Dit zorgt voor onbalans op het elektriciteitsnet. Door die onbalans te verminderen, wordt het indirect mogelijk gemaakt dat er meer duurzame bronnen toegevoegd kunnen worden. De opgave van de energietransitie wordt niet om altijd duurzame energie op te wekken, maar op het juiste moment duurzame energie op te wekken. Zolang grootschalige opslag van energie nog niet kostenefficiënt is, is sturing noodzakelijk.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten