logo
© Dreamstime.com
© Dreamstime.com
1 juli 2024

Waait Duitse hype van zonnepanelen aan het balkon over naar Nederland en Vlaanderen?

Waar balkonzonnepanelen in Duitsland als warme broodjes over de toonbank gaan, is deze pv-toepassing in Nederland en Vlaanderen nog marginaal. Gaat dat veranderen?

Enrico de Vries van Balkonzon ziet wezenlijke meerwaarde voor huishoudens zonder dak, maar verwacht vooralsnog geen explosie van de vraag. Taco Kuijers van Generation.Energy benadrukt dat er grote slagen nodig zijn in de uitrol van pv en dat die niet worden gemaakt met balkoncentrales.

Meedoen
Balkonzonnepanelen zijn in Nederland en Vlaanderen her en der verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij zonnepaneelaanbieders en bouwmarkten. Men kan ze ook gewoon online bestellen, via bol.com, Amazon, Alibaba… Voor Balkonzon – het bedrijf van Enrico de Vries – is het echter corebusiness, en het zaadje waaruit dat voortkwam werd al jaren geleden geplant.

‘Vanaf 2010 woonde ik 10 jaar in een appartement in Rotterdam. Mijn interesse in verduurzaming was groot. Ik zag mensen overal zonnepanelen op hun dak leggen en wilde meedoen. Daar moesten toch mogelijkheden voor zijn, iets zoals pv op mijn balkon plaatsen. Dat dacht ik toen al, maar ik deed er niet echt iets mee. Bijdragen aan het waarmaken van de energietransitie werd echter wel de kern van mijn werk, eerst 12 jaar in loondienst en vanaf 2 jaar geleden als zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf De Vries Offshore Services. Bedrijven zoals Boskalis en Vattenfall huren mij in voor technisch ontwerp en advies aangaande windparken op zee.’

Gemakkelijker
Februari 2023 kwam er opvallend nieuws vanuit Berlijn met betrekking tot balkonzonnepanelen. De stad kwam met een subsidieprogramma van 7 miljoen euro. Wie een balkoncentrale wilde plaatsen, kwam in aanmerking voor een maximale financiële bijdrage van 500 euro. Inwoners met weinig ruimte worden op deze wijze geholpen bij het opwekken van hun eigen zonnestroom en het aandeel zon in de energiemix wordt verhoogd, zo luidde de motivatie. Augustus dat jaar kwam ook de Duitse regering met maatregelen die zonne-energie opwekken op het balkon gemakkelijker moesten maken.

Esthetische bezwaren
De Vries: ‘Melding bij de netbeheerder en de aanschaf van een speciale teller is daar niet langer nodig. Er is nu wetgeving die voorkomt dat Verenigingen van Eigenaren de verduurzaming van bewoners kunnen blokkeren, bijvoorbeeld op basis van esthetische bezwaren tegen balkoncentrales. Huishoudens mogen er nu maximaal 800 watt stroom opwekken met zonnepanelen op het balkon, voorheen was dat 600 watt. Er ontstond een wachtrij van mensen die deze bestelden. Ik hoorde daarvan van een Duitse vriend, dacht terug aan mijn tijd in dat Rotterdamse appartement en richtte een jaar geleden Balkonzon op.’

Tweezijdige opwek
Balkonzon verkoopt 2 producten. Het eerste betreft een al wat ouder type zonnepaneel van JA Solar van 370 wattpiek met een Enphase micro-omvormer van 290 watt, inclusief bevestigingssysteem, kabel en stekker. Het tweede bestaat uit een set van 2.200 wattpiek lichtgewicht, bifaciale zonnepanelen eveneens met Enphase-omvormers en bijbehorende componenten. Die tweezijdige opwek is volgens de Vries van meerwaarde wanneer er een reflecterende raampartij achter het balkon aanwezig is. Maar verdienen de kopers daarmee ook hun geld binnen een acceptabele termijn terug?

Stille energieverbruikers
‘De rekensom is vrij simpel’, aldus de Vries. ‘De gemiddelde jaarlijkse opbrengst van een systeem met 2 zonnepanelen van 270 wattpiek aan een balkon met een oriëntatie op het zuiden is 554 kilowattuur. Met een energietarief van ongeveer 40 eurocent per kilowattuur, kun je rekenen op een jaarlijkse besparing van circa 220 euro. Je betaalt zo’n 800 euro voor zo’n set. Dit maakt de terugverdientijd van een balkoncentrale zo’n 4 jaar. Duidelijk is dat we het bij balkonzonnepanelen niet over grote stappen naar energieneutraliteit hebben, eerder over compensatie van de stille energieverbruikers zoals koelkasten, vriezers en wasmachines. Maar het is voor velen een rendabele investering, en een mooie manier om te vergroenen en mee te doen aan onze energietransitie.’

Lees het volledige artikel hieronder in de juni 2024-editie van Solar Magazine.

Taco Kuijers: ‘Balkoncentrales hartstikke leuk, maar we moeten grote slagen maken’

Het ruimtelijk potentieel voor zonnestroom in Nederland is veel groter dan aangenomen; er is meer dan genoeg plek om de Nederlandse zonnestroomambities te realiseren. Dat was eind 2020 de hoofdconclusie van een studie van TKI Urban Energy en Generation.Energy. Werden balkonzonnepanelen meegenomen in dit onderzoek, en zo ja, wat is hun potentieel dan?

‘Er is natuurlijk wel wat veranderd sinds de inventarisatie die wij maakten’, aldus Taco Kuijers, projectmanager en urban designer bij Generation.Energy. ‘Het Rijk en provincies hebben het beleid aangepast. Het potentieel voor zonnestroom is enorm, maar volgens de zonneladder of voorkeursvolgorde zon ligt veel daarvan op onwenselijk gebied – agrarische gronden. Er wordt gefocust op daken en restruimtes in stedelijk en landelijk gebied – trede 2 en 3. De potentie van daken is heel groot; bijna 2 keer zoveel als het huidige elektriciteitsgebruik. Dit volledig verzilveren is echter niet gemakkelijk, onder andere wegens daken met constructieve beperkingen, eigenaarsproblemen, asbest en onhandige vormen. En wat betreft restgronden – bijvoorbeeld langs infrastructuur – daarbij hebben we het over een relatief klein oppervlak in relatie tot de benodigde grootschalige uitrol van zonnepanelen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten