Door het beschikbaar stellen van subsidie wil de Topsector Energie de cybersecurity in voor Nederland kritische domeinen verbeteren: energie, gezondheid en zorg, ICT of tuinbouw en uitgangsmaterialen. Bedrijven kunnen tot en met 25 oktober hun projectvoorstel indienen om in aanmerking te komen voor financiering. De beoordeling van de ingediende projecten vindt in november plaats. De subsidie bedraagt per project 100.000 tot 500.000 euro.
Samenwerkingsprojecten
Met de call die kadert binnen het Cybersecurity voor Nederland (CS4NL)-programma zoekt de topsector naar samenwerkingsprojecten tussen publieke en private partijen die bijdragen aan het verhogen van de cyberweerbaarheid.
Door digitalisering worden meer IT-producten en diensten gebruikt en ontstaan complexe ecosystemen. Dat maakt het volgens de topsectoren waar de Topsector Energie voor de call mee samenwerkt lastig om goed inzicht te krijgen in de samenstelling van ‘de keten’, waar afhankelijkheden zitten en welke cybersecurity risico's daaruit voortkomen. Daarnaast vergroot de toename van internet-verbonden apparaten – zoals omvormers in zonnepaneelinstallaties en slimme zorgapparatuur – het ‘aanvalsoppervlak’. Een cyberaanval op een van deze schakels kan niet alleen leiden tot diefstal van data, maar ook tot storingen of uitval van de gehele keten.
Risico op systeemniveau
Kortom, de meer complexe en digitale ketens, en daarmee samenhangende onderlinge afhankelijkheden tussen ketenpartijen, zorgen voor een risico op systeemniveau, omdat de leveringszekerheid van vitale processen in gevaar komt. De call richt zich daarom op het ontwikkelen van kennis en innovaties voor het verbeteren van de digitale veiligheid en weerbaarheid in de hele keten en het gehele systeem dat vitale diensten en producten voortbrengt.
Binnen de call passen R&D-activiteiten die zich richten op technologische ontwikkeling. Het kan gaan om industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling of een combinatie van beide.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.