logo
wvhj2023
© VDL Energy Systems
© VDL Energy Systems
17 mei 2024

Bedrijven investeren recordbedrag in innovatie energieopslag, waterstof en zonne-energie

Nederlandse bedrijven hebben met steun van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) een recordbedrag geïnvesteerd in innovatie voor energieopslag, waterstof en zonne-energie.

De investeringen van het Nederlandse bedrijfsleven met hulp van de WBSO stegen afgelopen jaar van 8,2 naar 8,7 miljard euro. Dat staat in het jaarverslag dat minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd.

94.000 banen
Met het werk waar bedrijven WBSO voor ontvingen, zijn 93.700 hoogwaardige, fulltimebanen gemoeid, een stijging van bijna 900 arbeidsplaatsen ten opzichte van het voorgaande jaar. Van de 19.392 bedrijven die afgelopen jaar gebruikmaakten van de WBSO behoort 97 procent tot het mkb. De meeste bedrijven zijn gevestigd in de regio Groot-Amsterdam – meer dan 1.900 – gevolgd door Zuidoost-Noord-Brabant en Utrecht.

Kunstmatige intelligentie
Het gebruiken en ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (ai) tijdens de R&D-werkzaamheden van bedrijven wordt volgens RVO steeds belangrijker. Afgelopen jaar besteedden bedrijven 7.000 R&D-arbeidsjaren aan R&D waar kunstmatige intelligentie een onderdeel van vormt. Dit is 60 procent meer dan 5 jaar geleden.

Verder focust R&D in Nederland zich in toenemende mate op de energietransitie. In 2023 zijn 91 procent meer R&D-arbeidsjaren op waterstofgerelateerde ontwikkelingen gericht dan 5 jaar geleden.

Energieopslag
VDL Energy Systems maakt – met steun uit de WBSO – slimme en multi-inzetbare energieopslagsystemen op basis van lithium-ionbatterijtechnologie. Ook ontwikkelt het bedrijf waterstofbrandstofcelgeneratoren en elektrolysers. Jim Arends: ‘De basis voor onze innovaties vormt onze ervaring met elektrische mobiliteit. Die kennis delen we met ondernemers die diverse uitdagingen hebben met het verduurzamen van de energievoorziening. Met de WBSO-regeling kunnen we technologische ontwikkeling versnellen. We richten ons daarbij vooral op praktische innovaties die meteen inzetbaar zijn. Denk daarbij aan energieopslagsystemen voor ondernemers die last hebben van netcongestie en waterstofgeneratoren voor plekken waar geen netaansluiting aanwezig is, bijvoorbeeld bij grote infrawerken.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten