Nieuwe netinfrastructuur is nodig om de uitrol van wind- en zonne-energie te faciliteren. Nu het stroomnet steeds voller raakt, worden gemeenten en provincies stuk voor stuk geconfronteerd met een inpassingsvraagstuk.
In het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat (MIEK) en het Programma Energiehoofdstructuur (PEH) zijn de projecten opgenomen die van nationaal belang zijn voor de energietransitie, zoals uitbreidingen van het hoogspanningsnet, aanlanding van windenergie op zee en buisleidingen voor waterstoftransport.
De projecten uit het MIEK en het PEH moeten ook in ruimtelijke plannen van gemeenten en provincies passen. Door hen bij de ruimtelijke procedures te ondersteunen met kennis en menskracht, wil de rijksoverheid vertraging van de projecten voorkomen.
Bestemmingsplannen
De expertpool gaat gemeenten en provincies helpen bij het maken van bestemmingsplannen, milieueffectrapportages, omgevingsplannen, een plan van aanpak voor energie-infrastructuurprojecten en begeleiding van participatietrajecten met inwoners over ruimtelijke plannen.
Gemeenten of provincies kunnen bij RVO om hulp van de expertpool vragen. Een adviseur neemt dan vrijblijvend contact op om de vraag te bespreken en om te bepalen of de expertpool iets kan betekenen.
Hoogspanningsstation Simonshaven
Een voorbeeld van een gemeente die de hulp van de expertpool al heeft gebruikt, is Nissewaard. De gemeente kreeg ondersteuning bij de ruimtelijke procedures voor de uitbreiding van het TenneT-hoogspanningsstation Simonshaven van 300 kilovolt en de uitbreiding van het station Geervliet-Noordijk van 150 kilovolt.
Simonshaven krijgt 3 nieuwe transformatoren en TenneT verplaatst een hoogspanningsmast. Ook komen er nieuwe verbindingen naar Geervliet-Noordijk.