logo
wvhj2023
© Rijksvastgoedbedrijf
© Rijksvastgoedbedrijf
9 mei 2024

Programma Zon op Dak Rijksgebouwen in uitvoering: ‘Grootschalig maatschappelijk verantwoord inkopen’

80 procent van de rijksgebouwen moet in 2030 zonnepanelen hebben. Die operatie is inmiddels onderweg, met het Rijksvastgoedbedrijf in de lead. De eerste tranche voor zo’n 210 complexen is inmiddels aanbesteed.

De eerste zonnepanelen worden nu gelegd op 5 gebouwen van Defensie. Een belangrijk criterium is werken met zo milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde producten als mogelijk. ‘Wij willen laten zien dat dit van groot belang is en dat het kan, om daar hopelijk andere overheden en de zonne-energiemarkt in mee te nemen’, aldus Marjon Bosman.

Wettelijke eisen
Het Rijksvastgoedbedrijf was medeondertekenaar van het Nederlandse Klimaatakkoord. De verduurzamingsdoelen van de organisatie zijn breed: het verlagen van de CO2-footprint, circulariteit, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen en daarmee maatschappelijk verantwoord inkopen. Daarnaast is het Rijksvastgoedbedrijf gebonden aan wettelijke eisen zoals de energiebesparingsplicht. En dat betekent dus het terugdringen van het verbruik van gas en elektriciteit, en zelf duurzame energie opwekken en inkopen.

Zelf doen
‘De exacte doelen van dit alles hebben we vastgelegd in een routekaart naar 2050, met het einde van dit decennium als tussenstap’, vertelt Bosman. Ze werkt als programmamanager Duurzaamheid bij de directie Portefeuillestrategie & Portefeuillemanagement bij het Rijksvastgoedbedrijf, dat de lead nam in het vormgeven van het Programma Zon op Dak van deze overheidsdienst. ‘Deze afspraak is ooit gemaakt in het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NPRES). Hierin maakten overheden afspraken over wat we zelf kunnen doen om de energietransitie te versnellen door het plaatsen van pv-installaties.’

Gevangenissen en paleizen
80 procent van de rijksgebouwen met geschikte daken wordt voor 2030 voorzien van zonnepanelen, zoals ook werd vastgelegd in de zonnebrief van demissionair klimaatminister Jetten. Het Rijksvastgoedbedrijf beheert en onderhoudt naast rijkskantoren ook de gebouwen van Defensie en gevangenissen. En dan zijn er nog de zogenoemde specialties – musea, paleizen en rechtbanken. Die laatste categorie compliceert de zaak enigszins, vertelt Bosman. Ook op monumenten kun je zonnepanelen leggen, maar deze gebouwen hebben allemaal een eigen aanpak nodig. Het liefst leg je deze achter elkaar in een treintje op elk volgend dak.

Monumenten
Bosman: ‘Zo gaan we binnenkort aan de slag op het dak van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daar moeten 600 pvt-panelen op komen te liggen. Het idee is daarmee 2.200 gigajoule aan warmte op te wekken, vergelijkbaar met de energiebehoefte van 60 huishoudens. De zonnepanelen worden vervolgens aangesloten op een warmtekoude-opslagsysteem (wko), zodat de warmte kan worden opgeslagen in de bodem om later in de winter te kunnen gebruiken. De bedoeling is dat het gebouw na de ingreep voor een groot deel van de stadsverwarming af kan. Zo komt er meer capaciteit beschikbaar voor woningen en andere gebouwen in de buurt. Dit systeem is nog niet eerder zo uitgevoerd in Nederland en kan een voorbeeld worden voor het verwarmen van andere grote, monumentale panden. Zo leren we binnen het Rijksvastgoedbedrijf steeds meer over wat er allemaal kan met zonne-energie opwekken op verschillende soorten gebouwen.’

Lees het volledige artikel hieronder in de mei 2024-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten