logo
wvhj2023
© NOWOS
© NOWOS
7 mei 2024

NOWOS wil Europa veroveren met reparatie en hergebruik batterijen

In de rubriek ‘In the game’ besteedt Storage Magazine ieder kwartaal aandacht aan een bedrijf dat de markt wil veroveren. Ditmaal Prins Doornekamp van NOWOS, een urban mining company in lithiumbatterijen.

Doornekamp is geen nieuwkomer in de Nederlandse batterijensector. Hij was oprichter en eigenaar van Super B. Deze ontwikkelaar en producent van lithium-ijzerfosfaatbatterijen werd in 2017 ingelijfd door Koolen Industries. 3 jaar later zag het nieuwe bedrijf van Doornekamp het levenslicht – NOWOS.

Alles in balans
‘Na de overname van Super B had ik tijd om uit te zoeken wat echt belangrijk voor me was; na te denken over mijn nalatenschap’, vertelt Doornekamp. ‘Het klinkt wellicht wat zweverig, maar ik wil de wereld wat beter maken – sociaal, groen en circulair. Ik vroeg me af wat nog niet was gedaan en wel moest gebeuren. Mijn kennis over lithiumbatterijen is groot. Die gaan een belangrijke rol spelen in een hernieuwbare-energiesysteem. Daarbij moet verspilling worden geminimaliseerd. Zo ontstond het idee voor het opzetten van een urban mining-bedrijf waarbij alles in balans is: planet, people en profit voor iedereen in de keten.’

Grote aantallen
NOWOS is sinds 2020 operationeel. De onderneming kent 4 hoofdactiviteiten, te beginnen met de reparatie van batterijen, afkomstig van elektrische fietsen (red. e-bikes), elektrische voertuigen en thuisbatterijen tot en met grote energieopslagsystemen. De tweede is hergebruik, batterijmodules en -cellen een tweede leven geven waar mogelijk. Dat alles doet het inmiddels in grote aantallen. De eerste 3 maanden van dit jaar werden zo’n 20.000 batterijen verwerkt, draaide NOWOS de helft van de omzet van 2023. De groei zit er dus flink in. Het bedrijf is bovendien bijzonder effectief.

Veiligheidseisen
‘80 procent van de defecte batterijen die bij ons binnenkomen, repareren we direct’, aldus Doornekamp. ‘17 procent gebruiken we voor de reparatie van andere batterijen en hergebruik. Slechts 3 procent is afval. Daarnaast kopen we partijen accu’s die niet meer voldoen voor de originele toepassing. Na testen en reparatie verkopen we die weer aan partijen die er batterijopslagsystemen van maken. Daarnaast verzorgt NOWOS de opslag van batterijen voor opdrachtgevers, conform de richtlijn PGS 37 waarin veiligheidseisen aan het bedrijfsmatig opslaan van batterijen en energieopslagsystemen zijn vastgelegd.’

Lees het volledige artikel hieronder in de mei 2024-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten