logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
1 mei 2024

1 op 4 elektrische rijders wil thuisladen vanwege zonnepanelen

Voor ruim 1 op de 4 elektrische rijders is het gebruiken van met de eigen zonnepanelen opgewekte stroom de belangrijkste reden om thuis te laden. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan.

Ruim 4 op de 10 rijders van een elektrische auto die thuis een laadpaal hebben, waren niet elektrisch gaan rijden als thuisladen niet mogelijk was geweest. De mogelijkheid om op eigen zonnestroom te kunnen laden, noemen de ondervraagden als belangrijkste voordeel van een eigen thuislaadmogelijkheid.

Gemak en zekerheid
7,7 procent van de ruim 1.800 ondervraagden zegt met zekerheid te kunnen stellen dat zij zonder laadpaal niet elektrisch zouden zijn gaan rijden. Nog eens 36 procent zegt dat ze dat ‘waarschijnlijk’ niet gedaan zouden hebben. Daartegenover staat dat ruim een kwart ook zonder laadpaal ‘waarschijnlijk’ alsnog voor een elektrische auto gekozen had. 9,7 procent is daar zelfs zeker van, terwijl 21 van de ondervraagden er niet over uit is.

Het niet hoeven zoeken naar een laadpaal om te kunnen laden, vinden elektrische rijders met een eigen laadpaal een belangrijk voordeel, maar de mogelijkheid om te kunnen laden op zelfopgewekte stroom van zonnepanelen weegt dus nog zwaarder, zo blijkt uit het onderzoek. Liefst 28 procent van de ondervraagde elektrische rijders met eigen laadpaal noemt dit als belangrijkste voordeel. Daarna volgen gemak, de zekerheid van een eigen laadplek en lagere kosten.

Dynamische tarieven
Elektrische rijders zonder eigen laadpaal kijken hier anders naar. Áls zij thuis zouden kunnen laden, dan zouden zij de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van dynamische tarieven als voornaamste pluspunt zien. Laden op eigen zonnestroom en lagere kosten komen daarna.

Slechts een kwart van de ‘straatladers’ noemt gemak of de zekerheid van een eigen laadplek als grootste voordeel van een eigen laadpaal aan huis. Tot slot erkennen zowel elektrische rijders met als zonder eigen laadpaal het kostenvoordeel hiervan ten opzichte van openbaar laden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten