Het geld is afkomstig van de subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE). Via de regeling konden bedrijven afgelopen najaar subsidie aanvragen voor een elektrolyse-installatie van 0,5 tot maximaal 50 megawatt om daarmee volledig hernieuwbare waterstof te produceren.
Groningen
In totaal werd meer dan 600 miljoen euro subsidie aangevraagd, waarbij uiteindelijk 7 projecten gehonoreerd zijn. De projecten die subsidie krijgen, zijn H2 Hollandia in Nieuw-Buinen, Hysolar in Nieuwegein, Groengas asset in Amsterdam, Groengas asset in Groningen, RWE Eemshydrogen in de Eemshaven, Van Kessel Olie in Oude Tonge en VoltH2 in Delfzijl.
Van de totaal 101 megawatt toegekende elektrolysecapaciteit wordt 91 megawatt gerealiseerd in de provincie Groningen, oftewel 90 procent. De waterstof wordt bijvoorbeeld geleverd aan de chemische industrie of tankstations. Eén project zal de duurzame elektriciteit voor elektrolyse krijgen via een directe lijn met een zonnepaneelinstallatie, wat bijdraagt aan het verminderen van druk op het stroomnet.
Onrendabele top
Met de OWE wordt het kostenverschil tussen hernieuwbare en fossiele waterstof gedicht, de zogenaamde onrendabele top.
Voor de toekenning van de subsidie heeft RVO de bedrijven gerangschikt op basis van aangevraagde subsidie per megawatt elektrolysecapaciteit. Daardoor is er concurrentie tussen de projecten en krijgen de meest kostenefficiënte projecten subsidie. Het gemiddelde van de 7 winnende projecten is 2,5 miljoen euro subsidie per megawatt elektrolysecapaciteit. Het laatste project dat volledig binnen het budget viel, gebruikt ongeveer 3,2 miljoen euro subsidie per megawatt. De bedrijven hebben tot 2028 om hun elektrolyseproject af te ronden.
Zonnepark
Een van de elektrolysers die in gebruik genomen zal worden, is die van Hysolar in Nieuwegein. Nog dit jaar moet een elektrolyser van 2,5 megawatt verrijzen. De groene waterstof wordt opgewekt met stroom die gedeeltelijk afkomstig is van het aangrenzende zonnepark dat een vermogen van 9 megawattpiek heeft.
De geproduceerde waterstof wordt gebruikt door het waterstoftankstation dat al 3 jaar in gebruik is. Er kan straks genoeg waterstof geproduceerd worden voor het dagelijks gebruik van ongeveer 1.500 personenauto’s of 60 bussen. Aannemingsbedrijf Jos Scholman wordt de eerste grote afnemer van groene waterstof uit Nieuwegein.
Grootste elektrolyser
De grootste elektrolyser die subsidie krijgt, wordt door RWE gebouwd in Eemshaven. Het energiebedrijf krijgt 124,9 miljoen euro subsidie voor een elektrolyser van 50 megawatt. Deze gaat groene waterstof produceren met elektriciteit afkomstig van RWE’s windpark Westereems. De definitieve investeringsbeslissing staat gepland voor eind 2024.
Een belangrijke voorwaarde hiervoor is de tijdige aansluiting op de benodigde infrastructuur, zoals de nationale waterstofbackbone om de groene waterstof naar de markt te transporteren. RWE heeft al een milieu- en bouwvergunning voor Eemshydrogen en heeft contact met potentiële afnemers.