logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
26 april 2024

Stroomnet Utrecht écht vol, kabinet grijpt in: alle feiten en cijfers op een rij

Het stroomnet in de provincie Utrecht is dusdanig vol dat netbeheerders onder meer tijdelijk gascentrales gaan inzetten om aan de vraag naar stroom te voldoen. De redactie zet alle feiten en cijfers op een rij.

Demissionair minister Jetten heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat het stroomnet in de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht nog sneller tegen de grenzen aanloopt dan verwacht en het uitstellen van ingrijpen niet langer mogelijk is. Afgelopen oktober kondigde Jetten al onorthodoxe maatregelen aan omdat het stroomnet in bijna heel Nederland vol is voor de afname van stroom. De demissionair minister voegt nu de daad bij het woord.

Extra elektriciteitsproductie
‘Sommige knelpunten op het stroomnet kunnen worden opgelost door, naast batterijen, tijdelijk extra elektriciteitsproductie neer te zetten’, aldus Jetten. ‘Deze kunnen bijspringen op momenten dat er regionaal meer vraag is naar elektriciteit dan op het hoogspanningsnet past. Omdat de pieken in de stroomvraag te lang duren om met batterijen alleen op te vangen, worden hiervoor ook tijdelijk gasgeneratoren voor ingezet. Het tijdelijk en alleen tijdens piekmomenten inzetten hiervan zorgt ervoor dat de structurele verduurzaming zoveel mogelijk kan doorgaan. Op de lange termijn leidt dit tot een daling van de CO2-uitstoot. Hiervoor kijken de netbeheerders zowel naar bestaande als nieuwe installaties.’

Tijdelijke schakelstand
Daarnaast worden 4 belangrijke hoogspanningsstations in de regio zo snel mogelijk verzwaard. Bovendien onderzoeken TenneT, Stedin en Liander de mogelijkheid om het bestaande stroomnet tijdelijk zwaarder te gebruiken.

Jetten: ‘Hierdoor ontstaat er meer ruimte tot het stroomnet is uitgebreid. Het onderzoek kijkt ook expliciet naar de risico’s van het zwaarder gebruiken van het stroomnet. In Utrecht wordt een “tijdelijke schakelstand” ingebouwd waardoor het stroomnet langere pieken aankan.’

Die onorthodoxe maatregelen worden niet alleen genomen omdat grootverbruikers al op jarenlange wachtlijsten staan, maar ook om problemen bij consumenten en het mkb aan te pakken. ‘Gebleken is dat tot 2030 anderhalf miljoen kleinverbruikers – indien er geen maatregelen worden genomen – in het ergste geval te maken kunnen krijgen met stroomuitval’, aldus Jetten. ‘Problemen waar mensen ook mee te maken kunnen krijgen, zijn knipperende lampen en apparatuur die niet goed werkt, afschakeling van zonnepanelen en het risico op meer stroomonderbrekingen. Daarbij kan de wachttijd voor nieuwe of zwaardere kleinverbruikaansluitingen lokaal significant toenemen. Alle betrokken partijen zetten uiteraard alles op alles om dit zoveel mogelijk te voorkomen.’

Maatregel

Toelichting

Snelheid laadpalen aanpassen

Om de druk op het laagspanningsnet te verminderen, wordt de laadsnelheid van een deel van de publieke laadpalen aangepast om de beschikbare ruimte op het stroomnet beter te benutten. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat onderzoekt samen met de netbeheerders en marktpartijen de optie om meer publieke laadpalen, als dat nodig is tijdens piekmomenten, te laten terugschakelen. Er komt een uitzonderingsoptie voor eigenaren van elektrische auto’s om altijd te kunnen laden als dat direct nodig is. In de maand mei wordt een besluit verwacht.

Tijdelijke schakelstand stroomnet

Met een ‘tijdelijke schakelstand’ wordt bij hoge pieken het 150-kilovolt-stroomnet tijdelijk anders geschakeld waardoor het vermogen weggestuurd wordt van de meest kritische netschakels. Deze maatregel maakt het opvangen van langere pieken in het stroomnet beter mogelijk. Deze ingreep is in eerste instantie specifiek voor Utrecht vastgesteld.

Regelbaar vermogen op knelpunten       

Pieken in het hoogspanningsnet zijn van lange duur, waardoor ze niet volledig met batterijen opgevangen kunnen worden. Met de tijdelijke inzet van regelbaar vermogen op lagere spanningsniveaus kan congestie worden verminderd. Het gaat om flextenders met 4 onderdelen:

  1. Bestaand flexibel vermogen van marktpartijen, zoals installaties met warmtekrachtkoppeling (WKK’s).
  2. Functionele, technologieneutrale aanbestedingen voor nieuwe investeringen van marktpartijen in regelbaar vermogen.
  3. Nieuw regelbaar vermogen tegen vergoeding waarbij netbeheerders klanten benaderen om te onderzoeken of ze bereid zijn om bijvoorbeeld gasgeneratoren – al dan niet aangevuld met batterijen – te plaatsen.
  4. Als back-up plan onderzoekt Stedin de mogelijkheid om zelf 1 of 2 gasgeneratoren te realiseren.

Netbelasting tijdelijk vergroten

TenneT onderzoekt met Stedin en Liander de mogelijkheden om alles uit het net te halen wat erin zit. Dit betekent dat ook wordt gekeken of onderdelen van het net tijdelijk zwaarder belast kunnen worden.

Netondersteunende opslag

In de Flevopolder, Gelderland en Utrecht is een groot aantal batterijaanvragen gedaan voordat TenneT in november 2022 netcongestie meldde. TenneT en Liander onderzoeken de mogelijkheden om de inpassing netondersteunend te laten werken. Uitsluitsel wordt voor de zomer verwacht.

Begrenzen transportcapaciteit op landsgrenzen

TenneT heeft aangegeven te willen bezien in hoeverre begrenzing van de transporten over de grenzen met België en Duitsland verlichting van binnenlandse congestie kan bieden.

Congestiemanagement bij bedrijven

TenneT en Stedin hebben voor het congestieonderzoek van afgelopen oktober 1.896 grote grootverbruikers – met een gecontracteerd vermogen van meer dan 1 megawatt – gevraagd om flexibiliteit. Daarnaast heeft Liander 1.096 klanten aangeschreven, ook zonder noemenswaardig resultaat. Na de zomer zal daarom congestiemanagement verplicht worden. Voor de deelnameverplichting zijn meer handvatten nodig, die worden uitgewerkt in het ontwerpbesluit ‘verplichting aanbieden congestiemanagementdiensten’.

Net-efficiënte installaties bestaande bouw

Om de druk op het laagspanningsnet te verminderen, wordt een aantal maatregelen uitgewerkt in het kader van de acties voor laagspanningsnetten die in het Landelijke Actieprogramma Netcongestie (LAN) zijn opgenomen, zoals registratie van net-intensieve apparaten, het onderzoek naar de bijdrage van slim aanstuurbare apparaten aan het verminderen van de elektriciteitsvraag en toewerken naar slim aanstuurbare warmtepompen. Daar staat de keuze voor een hybride warmtepomp – in plaats van een volledig elektrische warmtepomp – voorop om de druk op het stroomnet te verminderen, omdat deze minder stroom gebruikt. Daarnaast komt er een protocol om warmtepompen bij grootschalige renovaties en nieuwbouwprojecten efficiënt in te stellen zodat deze niet allemaal op hetzelfde moment veel elektriciteit gebruiken.

Netbewuste nieuwbouw

Samen met partners gaat het Rijk werk maken van netbewuste nieuwbouw. Daarbij kan congestie worden verminderd door het piekvermogen van opwek in de zomer en afname in de winter te reduceren zodat de energievraag en -opwek ook op dagbasis meer in balans zijn. Onder meer collectieve warmteoplossingen dragen hieraan bij. Waar dit nog kan worden aangepast binnen het ontwerp, wordt de inzet van collectieve warmteoplossingen en collectieve batterijen-oplossingen gestimuleerd. Bovendien wordt onderzocht hoe netbewuste nieuwbouw de norm kan worden, inclusief breed- gedragen definities en afspraken.

Wachtrijen kleinverbruik aansluitingen

Als de voorgestelde maatregelen onvoldoende effectief en tijdig kunnen worden ingezet of de beoogde verlaging van de belasting van het net niet wordt gehaald, zullen helaas ook aanvragen voor een kleinverbruikersaansluiting in bepaalde gevallen moeten wachten op een netverzwaring. Dat kan ook nu soms al tijdelijk en lokaal aan de orde zijn, bijvoorbeeld bij het niet op tijd gereed hebben van een lokale verzwaring op het laagspanningsnet.

Geen enkele nieuwe woning of laadpaal
Demissionair minister Jetten meldt dat alle 10 de maatregelen voor Utrecht nodig zijn, omdat de situatie in de provincie urgent is. Uit een diepgravende analyse voor de provincie Utrecht blijkt namelijk dat – zonder aanvullende maatregelen – al vanaf 2026 overbelasting en uitval van het stroomnet dreigt. De analyse van de Flevopolder en Gelderland wordt voor de zomer afgerond. Duidelijk is al dat de netbelasting ook hier flink groeit richting 2029, met name door groei van grootverbruikers binnen het al gecontracteerd transportvermogen.

‘Voor Utrecht geldt dat ook als vanaf nu alle nieuwe aanvragen voor kleinverbruikersaansluitingen op een wachtlijst gezet worden, er in 2029 alsnog een tekort is om aan alle bestaande vraag te voldoen’, waarschuwt Jetten. ‘Dit zou in de praktijk onder meer betekenen dat in dit gebied vanaf nu tot circa 2030 geen enkele nieuwe woning, bedrijf of laadpaal meer kan worden aangesloten. Bij deze inschatting is er overigens al van uitgegaan dat tot 2029 geen enkele groei van grootverbruikers plaatsvindt. De voorgestelde maatregelen zijn dus echt noodzakelijk om zowel wachtrijen als afschakelen van huidige afnemers zoveel mogelijk te voorkomen. Indien het noodzakelijk wordt om kleinverbruikers grootschalig op een wachtrij te zetten, zal er voorafgaand een politieke weging plaatsvinden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten