logo
wvhj2023
© LONGi
© LONGi
25 april 2024

LONGi introduceert nieuwe generatie wafers voor zonnecellen en zonnepanelen

LONGi heeft zijn nieuwe generatie silicium wafers – met de naam Tera – gepresenteerd die geschikt zijn voor TOPCon-, heterojunctie- en achterzijdecontactzonnecellen en -zonnepanelen.

De wafers verhogen de efficiëntie van de zonnecellen met ongeveer 0,1 procent. De nieuwe wafers zijn volgens de Chinese fabrikant het resultaat van 3 jaar intensief onderzoek en ontwikkeling door een R&D-team dat bestaat uit enkele honderden medewerkers.

Start massaproductie
‘We hebben hiermee een doorbraak bereikt op het gebied van siliciumwafers, dat de afgelopen tien jaar geen significante innovaties heeft gekend’, aldus Yichun Wang, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling van de waferafdeling van LONGi. Wang noemt 3 belangrijke voordelen van de nieuwe generatie wafers: de hoge platformcompatibiliteit voor verschillende soorten zonnecellen, een gelijkmatiger verdeelde weerstand en effectieve verwijdering van onzuiverheden. ‘De nieuwe Tera-wafers en hun voordelen zijn het resultaat van een verbeterd ‘Recharge Czochralski’ (RCz)-proces dat gebruikt wordt bij de productie van monokristallijne silicium ingots. Hoe langer de conventionele silicium ingots zijn, hoe groter het verschil in weerstand over de hele ingot. Dankzij het verbeterde RCz-proces kunnen de wafers een meer uniforme axiale weerstandsverdeling bereiken zonder de ingotlengte te moeten inkorten. Voor dezelfde ingotlengte wordt de weerstandsverhouding tussen de uiteinden gehalveerd, wat resulteert in efficiëntere zonnecellen.’

De kwaliteit van de silicium wafer bepaalt namelijk de omzettingsefficiëntie van de zonnecel. In de afgelopen jaren heeft de voortdurende verbetering van de productietechnologie voor silicium wafers de vooruitgang in het verbeteren van de prestaties van silicium wafers echter vertraagd.

Hogere buigsterkte
Naast de technologische voordelen hebben de wafers ook verbeterde mechanische eigenschappen. De geteste buigsterkte van de wafers is volgens Wang 16 procent hoger dan die van conventionele wafers, wat zorgt voor een hogere breukweerstand terwijl dunnere wafers geproduceerd worden met een kleinere kans op een breuk tijdens de productie.

Bovendien kunnen metaalonzuiverheden in de Tera-wafers gemakkelijker verwijderd worden. Wang hierover: ‘Vergeleken met conventionele producten zijn er meer mogelijkheden om de efficiëntie te verbeteren. Hoe meer verontreinigingen kunnen worden verwijderd, hoe groter het potentieel voor een verbeterde zonnecelefficiëntie.’

Start van de massaproductie van de Tera-Wafers staat gepland voor de maand september. De Tera-wafers zullen daarbij verkrijgbaar zijn in verschillende afmetingen en diktes om te voldoen aan de verschillende marktbehoeften.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke zonnepanelen van LONGi te koop zijn in de Benelux.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten