logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
24 april 2024

1,5 miljoen euro retroactieve investeringspremies voor zonnepanelen toegekend

Vlaanderen heeft afgelopen kalenderjaar ruim 1,5 miljoen euro aan retroactieve investeringspremies voor zonnepanelen toegekend. Dat heeft minister van Energie Zuhal Demir bekendgemaakt.

Robrecht Bothuyne (cd&v) had in het Vlaams Parlement vragen gesteld over de premie die Vlaamse zonnepaneeleigenaren die een digitale meter hebben en financieel getroffen worden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller kunnen aanvragen. Voorwaarde voor de premie is dat de zonnepaneelbezitters hun investering onvoldoende kunnen terugverdienen.

86 procent minder aanvragen
Waar in 2022 nog ruim 10.000 aanvragen werden ingediend, daalde dit afgelopen kalenderjaar met 86 procent tot minder dan 1.500 aanvragen.

Het met de aanvragen gemoeide vermogen daalde met 87 procent tot iets meer dan 7 megawattpiek.

Van de 1,7 miljoen euro aangevraagde premie werd uiteindelijk ruim 1,5 miljoen euro toegekend. De top 3 van de redenen van weigering waren dat de premie al werd uitbetaald en het dus om een dubbele aanvraag ging, administratieve tekortkomingen in de aanvraag; en tot slot het niet voldoen aan de premievoorwaarden.

Uitstel plaatsing digitale meter
Demir meldt dat haar ministerie eerder verwacht had dat voor het afgelopen kalenderjaar 5 procent van de zonnepaneleneigenaren een digitale meter zouden krijgen en daardoor recht zouden hebben op de retroactieve investeringspremie.

‘Volgens de inschatting kwam dat overeen met 17.521 premieaanvragen, voor een bedrag van 23,9 miljoen euro’, aldus Demir. ‘In 2023 waren er echter maar 1.279 goedgekeurde premieaanvragen, voor een bedrag van 1,5 miljoen euro. De burger maakt duidelijk gebruik van de mogelijkheid tot uitstel van de plaatsing van de digitale meter tot uiterlijk 31 december 2024.’

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten