Voor een woning met een gemiddelde oppervlakte – van 113 vierkante meter – scheelt dit ongeveer 84.000 euro. Drie jaar geleden was het verschil nog maar 7 procent. Doordat het verschil is opgelopen, wordt het verduurzamen van de woning financieel aantrekkelijker. Dat blijkt uit onderzoek van Brainbay, waarover het economische bureau van de ING bericht en waarbij gebruikt wordt gemaakt van een woningwaardemodel op basis van woningtransacties van de NVM.
Extra betalen
Uit het feit dat de meerwaarde voor energiezuinige woningen flink is toegenomen, leiden de onderzoekers af dat kopers bereid zijn om extra te betalen voor een energiezuinig huis in vergelijking met een paar jaar terug. Als mogelijke oorzaak worden de gestegen energieprijzen aangewezen. De energieprijzen liggen – ondanks de recente daling – substantieel hoger dan 3 jaar geleden. Daardoor zijn energiezuinige woningen financieel aantrekkelijker geworden.
De toegenomen meerwaarde zorgt ervoor dat het financieel aantrekkelijker wordt om te verduurzamen. Financiële beweegredenen zijn de belangrijkste drijfveer voor veel huizenbezitters om te verduurzamen.
Waardestijging
Economisch gezien spelen niet alleen de maandlasten, maar ook de eventuele waardestijging van de woning volgens de ING een rol bij de beslissing om te verduurzamen. Nu de meerwaarde van een energiezuinige woning is toegenomen, kan dat een extra zetje zijn voor huizenbezitters om de woning te verduurzamen.
Toch is er naast het financiële voordeel vaak meer nodig om woningbezitters aan het verduurzamen te krijgen. Ook het gebrek aan financiële middelen is een belemmering voor het verduurzamen van de woning. Naar schatting van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ongeveer 14 procent van de woningeigenaren niet voldoende spaargeld of financiële ruimte binnen de eigen hypotheek om het eigen huis vergaand te verduurzamen. Daarnaast zijn huiseigenaren vaak niet bereid om veel te betalen voor verduurzaming en is de bereidheid om te lenen voor verduurzaming laag, blijkt uit hetzelfde onderzoek van DNB.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.