logo
wvhj2023
© Ralf Liebhold | Dreamstime.com
© Ralf Liebhold | Dreamstime.com
3 april 2024

China vecht belastingkorting Amerika voor elektrische auto’s en zonnepanelen aan

China gaat de Amerikaanse belastingkredieten voor elektrische voertuigen en zonnepanelen aanvechten bij de wereldhandelsorganisatie. Het land heeft hiertoe een verzoek ingediend bij de WTO.

China vraagt de WTO om een overleg over zijn geschil met de Verenigde Staten over bepaalde belastingkredieten die verstrekt worden via de Inflation Reduction Act. Deze worden door president Biden verstrekt om de productie van onder meer elektrische voertuigen, batterijen en zonnepanelen te versterken.

Discriminerend
China stelt dat de Amerikaanse belastingkredieten discriminerend zijn voor goederen van Chinese oorsprong, wat onder meer in strijd zou zijn met de Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel (GATT) uit 1994.

Met het verzoek om overleg dat China nu heeft ingediend, wordt formeel een geschil bij de wereldhandelsorganisatie ingeleid. Overleg geeft de partijen de gelegenheid om de zaak te bespreken en ‘een bevredigende oplossing’ te vinden zonder verder te procederen. Als het overleg na 60 dagen niet tot een oplossing van het geschil heeft geleid, kan de klager – in dit geval China – om beslechting door een WTO-panel vragen.

5 belastingkredieten
China heeft geen bezwaar gemaakt tegen de gehele IRA, maar specifiek tegen 5 belastingkredieten. Het gaat om de Clean Vehicle Credit, de Investment Tax Credit for Energy Property, de Clean Electricity Investment Tax Credit, de Production Tax Credit for Electricity from Renewables en de Clean Electricity Production Tax Credit.

Waar de Clean Vehicle Credit voor bijna 8.000 dollar belastingvoordeel zorgt voor in de Verenigde Staten geproduceerde elektrische voertuigen met Amerikaanse batterijen, stimuleren de Investment Tax Credit (ITC) en Production Tax Credit (PTC) de binnenlandse productie van onder meer zonnepanelen. Zowel de ITC als de PTC omvat bonussubsidie-elementen die afhankelijk zijn van het gebruik van Amerikaanse producten.

Enkele jaren geleden stelde de WTO de Verenigde Staten nog in het gelijk nadat China bezwaar maakte tegen de Amerikaanse importheffingen op zonnecellen voor zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten