logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
23 maart 2024

De harde cijfers | Vlaamse terugleververgoeding zonnepanelen op laagste niveau ooit

De terugleververgoeding voor Vlamingen met zonnepanelen en een variabel terugleveringscontract is naar het laagste niveau ooit gedaald. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van de VREG.

Waar de terugleververgoeding voor Vlaamse consumenten met zonnepanelen en een variabel energiecontract in september 2022 piekte op een recordhoogte van 51 eurocent per kilowattuur voor klanten met een enkelvoudig tarief, is die de afgelopen 1,5 jaar aanhoudend gedaald. Voor vaste contracten ligt de terugleververgoeding juist tientallen procenten hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

2 energiecontracten
Vlaamse consumenten en bedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen, moeten sinds 1 januari 2021 niet 1 maar 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen.

Door het afsluiten van een teruglevercontract kunnen Vlamingen voor de geïnjecteerde stroom van hun zonnepanelen een terugleververgoeding krijgen. Bij een contract met een enkelvoudig tarief is er sprake van 1 teruglevertarief. Bij een tweevoudig tarief is er sprake van 2 verschillende teruglevertarieven, voor dag en nacht. Afhankelijk van de gemeente en de netbeheerder loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur of tussen 22 uur en 7 uur. Bovendien bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor contracten met een vast tarief of een variabel tarief.

Variabele contracten: 2 tot 3 eurocent
De Vlaamse energieregulator VREG houdt de ontwikkeling van de terugleververgoedingen, maar ook de elektriciteitsprijzen, nauwgezet bij. Na in september 2022 hun absolute hoogtepunt te hebben beleefd, zijn de terugleververgoedingen voor zonnepaneeleigenaren met een variabel energiecontract in het afgelopen kwartaal gedaald. Voor consumenten met een enkelvoudig tarief en een variabel energiecontract was de vergoeding begin 2023 nog 15,1 eurocent per kilowattuur, maar bedraagt die inmiddels nog maar 2,6 eurocent per kilowattuur. Ten opzichte van vorig jaar maart stond de vergoeding deze maand maar liefst 72 procent lager. Bij een tweevoudig tarief is de vergoeding voor consumenten overdag eveneens met bijna 72 procent gedaald. Voor bedrijven met een variabel energiecontract is de daling van de terugleververgoedingen vergelijkbaar.

De 2 onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de terugleververgoedingen voor woningen en bedrijven met een variabel energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (red. dag en nacht).

Vaste contracten: tot 33 procent hoger
De terugleververgoeding bij vaste contracten is sinds dit kalenderjaar gestabiliseerd op een niveau van ruim 7 eurocent per kilowattuur. In de eerste helft van 2023 bevonden de vergoedingen zich nog een stuk lager. Deze maand bevinden de terugleververgoedingen voor consumenten met een vast energiecontract zich zelfs op een niveau dat tot 33 procent hoger ligt dan in maart 2024.

De 2 onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de terugleververgoedingen voor woningen en bedrijven met een vast energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (dag en nacht).

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in Vlaanderen te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten