De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) publiceert ieder jaar cijfers over de totale uitstoot van de broeikasgassen. Daarbij worden data over de uitstoot van de verschillende sectoren in Vlaanderen verstrekt waarbij sinds 2005 een opsplitsing wordt gemaakt van de totale broeikasgasuitstoot in een ETS- en een ESR-deel. Deze vallen respectievelijk onder het Europes Emissiehandel Systeem (ETS) en de Effort Sharing Regulation (ESR).
Gebouwen
Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de uitstoot voor de periode 2019-2022 ten opzichte van 2005. De grootste reductie van de uitstoot is gerealiseerd door de gebouwensector. In de landbouw is amper sprake van reductie.
Van 14 naar 20 procent
De ESR-emissies, die relevant zijn voor het halen van de Vlaamse ESR-doelstellingen, daalden in 2022 met 3,4 megaton. De ETS-emissies daalden daarbovenop met 0,9 megaton. Deze daling kan volgens de VMM met name worden verklaard door de daling in de chemische industrie.
Globaal genomen wordt door de VMM voor de ESR-emissies in 2022 een reductie van 20 procent vastgesteld ten opzichte van 2005. In 2021 werd nog een reductie van 14 procent vastgesteld ten opzicht van 2005. Deze cijfers tonen volgens minister Demir aan dat er nog inspanningen nodig zullen zijn om de doelstelling van 40 procent reductie in 2030 te halen, maar dat Vlaanderen wel op de goede weg is.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.