Desalniettemin wordt de thuisbatterij algemeen gezien als het volgende grote verdienmodel voor zonnepaneelinstallateurs. Wat is er nodig om dit potentieel te ontsluiten? De redactie van Storage Magazine ging te rade in 2 Europese gidslanden: Italië en Duitsland. De conclusie: subsidiëring helpt, het afbouwen van saldering ook, en stimuleer de uitrol vanuit een doordachte opslagstrategie.
Nummer 2
Italia Solare is het Holland Solar en PV-Vlaanderen van Italië. De branchevereniging richt zich echter ook op energieopslag. Zo kent die een Taskforce Storage die wordt gecoördineerd door Fabio Zanellini, Energy Market & Regulations Manager bij Neoen Renewables Italia. Deze onderneming is een globale speler in hernieuwbare energie. Het totaal geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen en grote energieopslagsystemen van het bedrijf is 8 gigawatt. Het ontwikkelt en bouwt die projecten en houdt die in eigen hand voor exploitatie.
In Italië zijn tot op dit moment zo’n 400.000 thuisbatterijen geïnstalleerd. Dat maakt het in absolute aantallen – achter Duitsland – tot de nummer 2 van Europa in opslag door consumenten. Italiaanse huishoudens krijgen een fiscale korting van 50 procent op het aanschafbedrag van een thuisbatterij. In hoeverre heeft dit de opkomst een boost gegeven? De impact was beperkt, vertelt Zanellini. ‘Deze maatregel bestaat al sinds 2012, overigens ook voor pv-installaties. Dit belastingvoordeel moet echter over 10 jaar worden verdeeld, de jaarlijkse financiële winst is gering. De echte opkomst van de thuisbatterij startte in 2021.’
Superbonus
Subsidie werkt. Dat werd bewezen in Vlaanderen en ook in Italië, en wel zeer extreem. Het is het land van de superbonus. Die werd in 2021 gelanceerd, net na de coronapandemie. ‘De Italiaanse regering wilde de economie aanzwengelen en tegelijkertijd investeren in verduurzaming’, aldus Zanellini. ‘Bij het renoveren van een huis waarbij een betere energie-efficiëntie werd gerealiseerd, mochten huishoudens de kosten voor zonnepanelen en een thuisbatterij voor 110 procent aftrekken bij de belastingaangifte. Ze kregen ze dus feitelijk bijna gratis. Dat aanbod lieten velen niet liggen. Het is ook ontzettend duur, maar het werd voor het belangrijkste deel bekostigd uit het coronaherstelfonds.
Niet populair
De afgelopen jaren nam het aantal Italiaanse thuisbatterijen gemiddeld met 240 procent toe. Die gigantische versnelling behoort echter tot het verleden, geeft Zanellini aan. De superbonus is vorig jaar afgeschaft door de regering. Dat roept de vraag op in welke mate de groei van thuisopslag doorzet in Italië, of er überhaupt wel sprake zal zijn van verdere groei? Is er een verdienmodel zonder die megasubsidie? Zanellini omschrijft dat als beperkt. ‘Zo fluctueren de energieprijzen op de Italiaanse day-aheadmarkt niet sterk, zoals in Nederland bijvoorbeeld wel het geval is. Dynamische contracten zijn niet populair bij particulieren, net zoals de handel op deze energiemarkt met behulp van een batterij.’
Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2024-editie van Storage Magazine.