logo
wvhj2023
© Hugo Kurk | Dreamstime.com
© Hugo Kurk | Dreamstime.com
14 maart 2024

Versobering SDE++: verzamelen hernieuwbare brandstofeenheden kan verlichting bieden voor zonnepanelen

Vanaf de volgende subsidieronde van de SDE++ wordt een opbrengstgrensbedrag ingevoerd. Daarnaast geldt de subsidie niet langer voor opgewekte zonnestroom die achter de meter wordt geconsumeerd.

Daarmee wordt het verzamelen van hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) nog relevanter voor exploitanten van pv-installaties in combinatie met laadinfrastructuur. ‘Maar daar zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden’, aldus Christine Wilson van Mobilyze.

Oppotten
In een Kamerbrief die demissionair minister Rob Jetten eind februari naar de Tweede kamer stuurde, kondigde hij een wezenlijke verandering in de SDE++ aan. Voor zonne-energieprojecten wordt vanaf de komende subsidieronde gewerkt met een opbrengstgrensbedrag. Dit betekent dat wanneer de gemiddelde marktopbrengsten boven een bepaald percentage van het basisbedrag uitstijgen, het extra verdiende geld in mindering wordt gebracht in de jaren dat er wel SDE++ uitgekeerd zal worden.

‘Die afrekening komt dan met de correctiebedragen’, vertelt Nold Jaeger, hoofd Beleid en Public Affairs bij branchevereniging Holland Solar. ‘In de jaren dat de elektriciteitsprijzen hoog zijn, zullen exploitanten van pv-installaties hier rekening mee moeten houden; dat ze het surplus aan inkomsten moeten oppotten om het later in slechte jaren te gebruiken. Onder de streep hebben we het over een verdere versobering van de SDE++ voor zon en wind – er wordt immers mogelijk nog minder subsidie uitgekeerd. Maar principieel is hier weinig tegenin te brengen. Met deze nivellering van de inkomsten in de goede jaren wordt oversubsidiëring voorkomen. Bovendien is dit een verplichting uit Europa.’

Achter de meter
Een tweede verandering in de SDE++ 2024 is dat die niet langer zal gelden voor de zelfconsumptie van de zonne-energie die wordt opgewekt. De consequentie voor de verdiensten zal in de praktijk echter niet groot zijn. De basisenergieprijs is sowieso hoger dan de basisbedragen. Alle kilowatturen die achter de meter worden gebruikt, kregen al geen subsidie meer; niet in het eerste jaar van de beschikking, maar ook niet in het vijftiende jaar van de beschikking.

Temperen
Jaeger: ‘De impact van deze maatregel is in dat perspectief dus nihil. Tegelijkertijd wordt daardoor meer eigen gebruik van zonnestroom – minder aan het net leveren – wel interessanter. Je kunt zo immers het bedrag dat je moet opsparen vanwege het invoeren van dat opbrengstgrensbedrag temperen. En in dat kader heeft het verzamelen van hernieuwbare brandstofeenheden – een nog redelijk onbekend fenomeen in onze branche – ook aan relevantie gewonnen als een additionele inkomstenbron voor zonnepaneeleigenaren, als ze tenminste tevens over laadinfrastructuur beschikken.’

Flinke bedragen
De HBE werd in 2015 geïntroduceerd in Nederland. Leveranciers van fossiele brandstoffen voor vervoermiddelen moeten die sindsdien kopen, hoeveel is afhankelijk van hun afzetvolume. Partijen die groene energie zoals biogas en zonnestroom leveren – bijvoorbeeld voor auto’s, vrachtwagens en schepen – ontvangen op hun beurt HBE’s. Dit systeem is even eenvoudig als werkzaam. Er ontstaat een kasstroom van fossiel naar groen, dit stimuleert de energietransitie in mobiliteit. In dit handelssysteem gaan flinke bedragen om, in 2023 zo’n 1 miljard euro.

Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2024-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten